Asiantuntijavideo: Sairaudentunto skitsofreniassa

Psykiatrian erikoislääkäri Elina Haapaniemi kertoo sairaudentunnosta ja sen vaikutuksista skitsofreniaa sairastavaan. Lisäksi asiantuntija käy läpi perusasioita siitä, miten sairaudentunnottomuus ilmenee ja mitä sille on tehtävissä.

Lue lisää »

Asiantuntijavideo: Sairaudentunto skitsofreniassa

Skitsofrenia on yleensä nuorella aikuisiällä alkava vakava, psykoosiksi luokiteltu mielenterveyden häiriö. Se on yksi vaikeimmista ja haastavimmista mielen sairauksista, jonka tausta on vielä puutteellisesti tunnettu. Skitsofrenia on psykoosisairauksista yleisimpiä.

Lue lisää

Särkyneet sielut -kysely skitsofreniapotilaille ja omaisille

Skitsofreniaan liittyvää tietoa on saatavilla, mutta potilaat ja omaiset kaipaisivat lisäksi konkreettisia toimintaohjeita siitä, miten toimia jos epäilee skitsofreniaa

Lue lisää

Skitsofrenian merkit nähtävissä jo varhain – avun saaminen voi olla vaikeaa

Skitsofreniapotilaiden ja heidän läheistensä ajatuksia ja kokemuksia skitsofreniasta selvitettiin tuoreessa ”Särkyneet sielut” -kyselyssä. Sen mukaan potilaat kohtaavat jatkuvasti ennakkoluuloja, pelkoja ja epäluuloisuutta.

Lue lisää

Sairauden puhkeaminen on useiden tekijöiden summa

Vaikka skitsofrenia on yleisin psykoosiksi luokiteltu mielenterveyden häiriö, sen perimmäistä syytä ei vielä tiedetä. Skitsofrenian puhkeaminen on useiden asioiden summa. Perinnöllisyys, sosiaaliset suhteet ja elinympäristön stressitekijät vaikuttavat omalta osaltaan sairauden kehittymiseen.

Lue lisää

Psykoosi heikentää todellisuudentajua

Psykoosilla tarkoitetaan mielen sairautta, jossa ihmisen kyky arvioida todellisuutta on heikentynyt. Psykoosi ilmenee eri ihmisillä erilaisena todellisuudentajun heikkenemisenä. Psykoosioireita ilmenee muutamalla prosentilla ihmisistä.

Lue lisää

Skitsofreniaan liittyy myyttejä

Vaikka skitsofrenia on yleinen sairaus, sitä ei tunneta kovinkaan hyvin. Skitsofreniaan, kuten muihinkin mielen sairauksiin liittyy tietämättömyyttä, vääränlaisia uskomuksia ja myyttejä.

Lue lisää