Skitsofrenian diagnosointi vie aikaa

Vaikka skitsofrenia on paljon oireita aiheuttava häiriö, sen alkamisajankohdan määrittäminen ei ole yksiselitteistä. Alkamisajankohta on määritelty usealla eri tavalla: ensimmäisten oireiden ilmeneminen, ensimmäisten psykoottisten oireiden alkaminen, ensimmäinen sairaalahoito, ensimmäinen sairaalahoito psykoosi- tai skitsofreniadiagnoosin perusteella.

”Diagnoosi perustuu haastatteluihin ja oireiden seuraamiseen”

Jokainen skitsofreniaan sairastunut on yksilö, jolla on erilaiset ongelmat ja oireet. Diagnoosia ei voida tehdä röntgenkuvien tai verinäytteiden avulla, vaan psykiatrin on seurattava sairastuneen oireita ja käyttäytymistä useiden viikkojen ajan ja mahdollisuuksien mukaan haastateltava sairastunutta ja hänen perhettään. Haastatteluiden ja tarkan tutkimuksen avulla psykiatri määrittelee taudinkuvan eli tekee diagnoosin.

Diagnoosin saaminen ei siis tapahdu nopeasti ja saattaa vaatia sairastuneen jäämistä sairaalahoitoon. Skitsofreniadiagnoosi voidaan vahvistaa vasta, kun sairaudelle tyypilliset oireet ovat kestäneet yli kuukauden. Lopullisen diagnoosin saaminen saattaa siis kestää jopa puoli vuotta.