Voiko skitsofreenikon kanssa saada lapsia?

Hei. Miesystävälläni on todettu jakautumaton skitsofrenia, ja hänellä on lääkitys siihen. Välillä hänellä on tosi vaikeita kohtauksia, jolloin hänen silmät menevät takaraivoon, ja hän sanoo olevansa sekaisin ajatuksista. Tarkemmin en tiedä, mitä hän ajattelee tai tuntee. Voiko hänen kanssaan tehdä lapsia? Onko se periytyvä sairaus? Parantuuko tuosta koskaan?

Hyvä kysyjä,

Skitsofrenia on tällä hetkellä parantumaton sairaus ja lääkehoito on hoidon kulmakivi, mutta oirekirjon mukaan tarvitaan paljon muutakin tukea ja apua. Mitä nuorempana sairastuu, sen enemmän tarvitaan muita tuki- ja hoitopalveluja.

Jos toisella vanhemmista on skitsofrenia, on riski hiukan suurempi kuin muulla väestöllä, että lapsellakin voisi olla skitsofrenia tai muu psykiatrinen sairaus.

Skitsofrenia ilmenee jokaisella yksilöllisesti, riippuen, minkä ikäisenä sairaus on puhjennut ja ovatko oireet tulleet hitaasti hiipien vai kerralla rytisten. Peruskapasiteetti ja koulutustausta vaikuttavat siihen, miten paljon haittaa taudista on arkielämässä. Vaikeimmissa muodoissa ihminen ei yleensä katso tarvitsevansa lääkehoitoa ja siten tilanne ajan oloon vaikeutuu entisestään. Jos henkilöllä on lisäksi päihde- tai huumeongelma, on ennuste ja toimintakyky heikompi. Lievällä taudinkuvalla voi aika hyvin selvitä ja käydä työssä, mutta vaikeimmissa tapauksissa edessä voi olla toistuva sairaalakierre ja vaikeuksia arkielämässä. Hoitoon pääsy voi olla vaikeaa joko potilasta johtuvista seikoista tai järjestelmästä johtuvista syistä.  Tulevaisuudessa ei siis haasteita puutu.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Kategoriat:

Yleistä Skitsofreniasta

Skitsofrenia ja elämäntavat

Skitsofrenian hoito

Skitsofrenian oireet

Skitsofrenian periytyminen

Skitsofrenian tutkimukset

Tuki sairauden aikana

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri