Voiko skitsofreenikko elää normaalia elämää?

Ei ole mitään estettä, että ihminen, joka sairastaa skitsofreniaa, voisi elää ihan normaalia elämää. Saman kysymyksen voisi esittää yhtä hyvin diabetesta tai syöpää sairastavalle. Elämän mielekkyys ja kauneus eivät ole aina kiinni sairaudesta tai sen puuttumisesta, kuten ei rikkaudesta tai köyhyydestäkään.  Kuten meidän kaikkien kohdalla, on monista asioista kiinni, miten se onnistuu ja koska ihminen kokee elämän mielekkääksi tai mikä on normaalin elämän mittapuu. Sairaus kyllä vaikeuttaa asiaa siten, että se tuo lisävaikeutta.

Sairaus voi olla lievä tai vaikea.  Lievän oirekuvan kanssa selviytyy yleensä helpommin kuin vaikean. Sairauden kulku on vaihteleva ja se kuuluu asiaan. Jos henkilöllä on myönteisiä kokemuksia hoidosta, erityisesti lääkehoidosta, on ennuste toki parempi kuin silloin, jos motivaatiota ei ole omaan hoitoon. Jos on omaisia ja ystäviä, on tilanne parempi kuin aivan yksin.

On tärkeää, että ihminen saa tietoa niin sairaudesta kuin sen hoidosta sekä omista vahvuuksista ja oppii tunnistamaan omia ennakoivia oireita, jotka vaikeuttavat tilannetta. Näin on mahdollista saada apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin oireet jäävät kestoltaan ja voimakkuudeltaan lievemmäksi kuin muutoin.  Vaikeudetkaan eivät siis estä hyvää elämää, koska se on oma kokemus.

Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Kategoriat:

Yleistä Skitsofreniasta

Skitsofrenia ja elämäntavat

Skitsofrenian hoito

Skitsofrenian oireet

Skitsofrenian periytyminen

Skitsofrenian tutkimukset

Tuki sairauden aikana

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri