Vainoamispelko

Hei! olen huolissani eräästä ihmisestä, joka on vuokralla asunnossani. Hän epäilee, että asunnossa olisi mikrofoneja ja muita vempeleitä, ja että naapurit vainoavat.

Jutut ovat olleet samantyylisiä jo kolmen vuoden ajan. Parina ensimmäisenä vuotena osan sen jutuista otin tosissani, mutta sitten rupesivat jo hälytyskellot soimaan, että nyt ei varmaan ole kaikki ok. Nyt henkilöä jo on uhkailemassa olevinaan jotkut miehet, jotka tulevat öisin ja tekevät jotain hänelle. Siksi illan hämärtyessä hän vetää verhot kiinni ja ovella käy koettamassa, että ovi on varmasti lukossa.

Myös jonkinlaisia kohtauksia on ollut, hän hikoilee ja tärisee ja sanoo pelkäävänsä. Arjen asioita ei uskalla hoitaa välillä, koska hän pelkää, että joku esim. kauppareissulla kaappaa hänet ja vie esim. Venäjälle. Välillä kyseinen henkilö on ihan normaalisti, mutta aina jonkun tietyn asian sattuessa rupeaa selittämään outoja asioita esim. jostakin ämpäristä, miksi sellainen on kaapissa tai mitä sillä ämpärillä jotkut voi tehdä hänelle. Tässä nyt joitakin tarinoita.

Hyvä kysyjä,

Oireet viittaavat psykoosisairauteen ja tarkempi selvittely olisi tarpeen. Tätä ihmistä kannattaisi suositella hakeutumaan lääkäriin (lähinnä mielenterveystoimistoon tai psykiatrian poliklinikalle, riippuen kumpi paikkakunnalla on). Terveyskeskuksesta saa lähetteen, mutta mukaan olisi hyvä mennä tai pyytää joku omainen, joka tuntee asianosaisen.  Jos oireet vaikeutuvat ja asianosainen alkaa käyttäytyä itselle haitallisella tavalla tai muille, pitää siitä ilmoittaa terveyskeskukseen ja heidän velvollisuus on saattaa hänet arvioon jatkohoidon osalta. Aina tilanne ei kehity niin vaikeaksi, vaikka hankalaa voi olla muuten. Hoitoon meno olisi kyllä hyvin tarpeen, koska noihin oireisiin voidaan varsin paljon antaa apua nykyaikaisella lääkehoidolla.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Kategoriat:

Yleistä Skitsofreniasta

Skitsofrenia ja elämäntavat

Skitsofrenian hoito

Skitsofrenian oireet

Skitsofrenian periytyminen

Skitsofrenian tutkimukset

Tuki sairauden aikana

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri