Tuki jatkuvaan omaishoitajuuteen

Hei! Olen 13-vuotiaasta ollut ns. hoitajana äidilleni (nyt olen 48-vuotias). Äiti on nyt 78-vuotias. Äitini sairastui minun ollessani lapsi paranoidiseen skitsofreniaan. Pitkiä hoitojaksoja, aina uudelleen ja uudelleen. Lääkkeet eivät menneet suuhun asti.

Nyt kysynkin, kun hänellä todettiin keskivaikea Alzheimerin tautikin, että onko minulla mahdollisuus saada mitään tukia jatkuvaan hoitajuuteen?

Ovatko tukea saavat potilaat kaikki vain vuode-, pyörätuoli- ja liikuntarajoitteisia? Olen kumminkin äidin kanssa 24 h ja hoitelen hänen kanssaan asioita.

Pidän hänet aina liikkeellä: vien kauppaan, pankkiin yms., jotta hänen on pakko lähteä ulos.

Voiko tällaisessa tapauksessa olla omaishoitajana? Voin kyllä kertoa, että luulenpa tämän olevan yksi rankimmista hoidettavista.

Kiitän teitä, jos saan jotakin vastausta!

Hyvä kysyjä,

Kannattaa mennä paikallisen Kelan toimistoon keskustelemaan, mitä tukia on tarjolla. Sosiaaliturva kattaa avun silloin, kun ei kykene itsestään huolehtimaan ja toimeentulotuen lisäksi on mm. vammaistuki ja muita tukimuotoja. Virkailijat neuvovat, mitä on tarjolla ja miten sitä haetaan, koska se edellyttää tiettyä määrää “paperisotaa”.  Äitinne tuskin pystyy täyttämään lomakkeita, mutta niiden täyttäminen ja lääkärinlausuntojen hankkiminen vie vähän aikaa.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Kategoriat:

Yleistä Skitsofreniasta

Skitsofrenia ja elämäntavat

Skitsofrenian hoito

Skitsofrenian oireet

Skitsofrenian periytyminen

Skitsofrenian tutkimukset

Tuki sairauden aikana

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri