Skitsofrenia ja aivokuvantaminen

Näkyykö skitsofrenia selvästi aivokuvissa? Voiko skitsofreniaa silti selvästi diagnosoida/epäillä, ellei mitään poikkeavaa näy kuvissa?

Hyvä kysyjä,

Aivokuvantaminen on tuonut paljon uutta tietoa skitsofreniasta ja sen tuomista muutoksista aivoissa. Muutoksia voidaan havaita jo ennen kuin oireita ilmenee, mutta tässä on hyvä muistuttaa, että ne muutokset tulevat esille, koska tehdään kuvauksia pitkän ajan kuluessa. Yksittäinen kuvantaminen ei siis anna niin paljon tietoa, kuin voisi olettaa. Kuvantaminen on ollut tähän asti enemmän tutkimuskäytössä kuin arkisessa työssä. On olemassa myös tutkimus, jossa on todettu, että lääkehoito on pysäyttänyt noita aivomuutoksia. Käytännössä tiedetään muutenkin, että lääkehoito on hyvin tehokasta suurimalle osalle juuri skitsofrenian hoidossa.

Skitsofrenian diagnosointi eli taudin määrittely ei edellytä kuvantamista, ellei siihen ole muuta erityistä syytä. Määrittely tehdään oireiden perusteella, katsoen niiden kestoa ja voimakkuutta. Oireiden perusteella tehdään diagnoosi ja sekin vaatii, että asioita on seurattu riittävän kauan. On mahdollista, että kuvantaminen antaa siihen jotain varmennusta, jos kuvauksia tehdään myös useampia ajan kuluessa, jolloin voidaan havaita muutoksia. Yksittäisellä kuvantamisella ei voida tehdä diagnoosia, varsinkaan jos ei ole käytettävissä tietoa oireiden ilmenemisestä.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri