Skitsofreenikon väsyminen

Olen sairastanut skitsofreniaa vuodesta 1971 lähtien: yksi sairaalassaolo vuonna 1972 2,5 kuukautta, 10 sähköshokkia. Sen jälkeen avohoidossa. Olen ollut todella hyvässä kunnossa, mutta nyt alan väsyä. Olen 55-vuotias, on diabetes ja ylipainoa. Täytyy pyytää siivousta ja kaupassakäyntiä. Muuten selviän hyvin. Mitä pitäisi tehdä, että vointi paranisi?

Hyvä kysyjä,

Olet ilmeisesti sairastanut aiemmin vaikeaa masennusta, josta olet hyvin toipunut. Iän mukaan ei pitäisi väsyttää, mutta ylipaino ja diabetes eivät ole hyvä yhdistelmä, ja väsymys johtuu kyllä näistä seikoista, jos ei muuta terveysongelmaa ole tiedossa. Diabeteksen hoidossa pitäisi olla hyvin aktiivinen ja lääkitys pitäisi saada kohdalleen sekä elintavat. Alkoholi ja tupakka ovat suorastaan myrkkyä tässä taudissa. Ylipaino lisää kovasti riskiä liitännäissairauksiin, ja toisaalta pienikin painonpudotus parantaa huomattavasti ennustetta.

Kysymyksestä ei ilmennyt, onko sinulla kakkostyypin diabetes vai jo lapsena tai nuorena alkanut ykköstyypin diabetes, jota hoidetaan jo varhain insuliinilla. Nykyisin kyllä insuliinihoito lisätään tablettien ohella kakkostyypin diabeteksen hoitoon siinä vaiheessa, kun ei päästä hyvään hoitotasapainoon pelkillä tableteilla. Toivon mukaan käyt säännöllisesti oman lääkärin luona ja nyt pitäisi käydä useamminkin, jotta asiat saadaan kuntoon. Huono hoitotasapaino lisää masennuksen riskiä, ja kaikkiin kroonisiin pitkäaikaissairauksiin liittyy muutenkin masennus helpommin.

Diabetes lisää sydän- ja verenkiertoelin- sairauksien esiintyvyyttä siinä määrin, että voitaisiin sanoa diabeteksen olevan sydän- ja verenkiertoelimistön tauti, johon liittyy kohonnut verensokeri. Hyvä hoitotasapaino parantaa toimintakykyä ja jaksamista sekä tuo elinvuosia. Huono hoitotasapaino vaikuttaa päinvastoin.  Nyt siis kiireesti oman lääkärin luo sopimaan hoitolinjauksista.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
Psykiatrian erikoislääkäri

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri