Pelkään koko ajan sairastuvani erilaisiin sairauksiin

Pelkään sairastuvani skitsofreniaan. Sairastumista pelkään kyllä myös muutenkin. Tauti, mitä keksin sairastavani, vaihtelee. Ajatus erityisesti skitsofreniaan sairastumisesta ahdistaa minua.

Yritän selittää itselleni, mistä sairastumisen pelkoni johtuvat. Minulla oli puoli vuotta sitten noin neljän viikon sisällä kaksi loukkaantumista. Jokin munuaisvamma tuli ensin, ja polvivamma seurasi sitä. Muisteltuani olen pelännyt kuitenkin noin kolme vuotta sitten jo sokeritautia ilman mitään perustetta.

Olen 23-vuotias ammattikorkeakoulun vasta suorittanut nuori mies. Käyn myös töissä. Nyt olen tässä kirjoittaessani huomannut, että minulla on ainakin tarve puhua asioistani.

Hyvä kysyjä,

Varsinkin nuoruudessa on kovin tavanomaista, että pelkää erilaisia asioita, jotka ainakin teoriassa olisivat mahdollisia. Joskus peloille voi olla jokin syy varhemmassa historiassa, mutta joskus voi kyse olla pelko-oireisesta ahdistuneisuushäiriöstä tai suoranaisesta pakko-oireista ajattelusta. On aika epätodennäköistä, että kaikki pelot toteutuvat, muutoin ei maailmassa olisi kuin muutama terve ihminen. Sairauksissakin pitää ajatella todennäköisyyksiä sekä täytyy olla oireita riittävästi, jotta taudin tai häiriön kriteerit toteutuvat. Yleiset taudit ovat yleisimpiä ja harvinaiset harvinaisia. Monessa psykiatrisessa sairaudessa on myös perinnöllistä taipumusta.

Sairastumisen pelolle saattaa joskus löytyä jokin syy elämänhistoriassa. Tuonkaltainen oireilu ei ole vaarallista, varsinkaan kun ei ole todettu mitään sairautta, mutta subjektiivinen haitta voi olla niin suuri, että elämä tuntuu vaikealta ja se voi vaikuttaa toimintakykyyn ja tyytyväisyyteen varsin haitallisesti. Juuri noiden haittavaikutusten vuoksi kannattaisi hakeutua psykiatrin vastaanotolle, koska asian selvittäminen kannattaa ja hoitona voidaan käyttää, lääkehoitoa, terapiaa ja hypnoosiakin tietyissä tapauksissa. Peloista voi vapautua ja niihin voi saada varsin hyvää apua.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Kategoriat:

Yleistä Skitsofreniasta

Skitsofrenia ja elämäntavat

Skitsofrenian hoito

Skitsofrenian oireet

Skitsofrenian periytyminen

Skitsofrenian tutkimukset

Tuki sairauden aikana

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri