Pelkään, että minulla on skitsofrenia

Epäilen, että minulla on jonkinlainen skitsofrenia tms. Tunnen koko ajan, että joku lukee ajatuksiani, joka huoneessa on kameroita, ja että minua seurataan, kun kävelen esim. bussipysäkille. Olin viime syksynä masentunut (ei ole todettu), ja olin ärsyyntynyt koko ajan. Pahin masentuneisuus meni kuitenkin ohi joulukuun aikana.

Tämän vuoden alussa rupesin tuntemaan sen, että joku näkee minut koko ajan yms. Ärsyynnyn nykyään myös siitä, että joku syö vieressäni ja minun mielestäni siitä kuuluu ihan hirveä ääni, ja minua rupeaa melkein oksettamaan, ja käsken vieressäni olevaa häipymään. Voiko minulla olla jonkinlainen aistihäiriö?

Epäilen siis, että minulla on jonkinlainen skitsofrenia tms. “Oireeni”:

1. Ärsyynnyn jopa siitä, että joku syö vieressäni ja suutun niin, että käsken vieressäni olevaa häipymään.
2. Tunnen koko ajan, että joku näkee minut ja kuvaa minua, ja että joka huoneessa on kamera, joka tallentaa joka ikisen liikkeeni.
3. Tunnen, että joku seuraa minua esim. bussipysäkille.
4. Tunnen koko ajan, että joku lukee ajatuksiani, joten en voi ajatella mitään missään. Välillä käsken ajatuksissani ajatusteni lukijaa lopettamaan käskemällä: “Lopeta!”, ja hoen sitä vaikka kuinka kauan.

Onko minulla jonkinlainen mielialahäiriö tms.?

Hyvä kysyjä,

Oireesi kyllä viittaavat psykoosisairauteen, mutta tässä ei ole mahdollista arvioida sen luonnetta tarkemmin. Mikäli et vielä ole hoidon piirissä, niin kannattaisi aika pian ottaa yhteyttä psykiatriin, joka voi arvioida tilannettasi paremmin.

Psykiatrin tapaa mm. mielenterveystoimistossa tai psykiatrian poliklinikalla. Yleensä niihin tarvitaan lähete terveyskeskuksesta, joten sinne pitäisi mennä ensin pyytämään lähete. Olisi suositeltavaa ottaa mukaan käynnille joku omainen tai ystävä, joka tuntee sinut hyvin, jotta hän voisi antaa myös tarkentavia kommentteja oireistasi ja niiden vaikutuksesta käytännön elämään. Käynnillä on hyvä kertoa rehellisesti mm. mahdollinen päihteiden tai huumeiden käyttö, koska ne voivat aiheuttaa myös tuonkaltaisia oireita.

Oireet viittaavat psykoosisairauteen ja varsinkin lääkehoidolla voidaan auttaa paljon. On hyvä selvittää, mitä kaikkia oireita on, ja mitkä niistä tarvitsevat puuttumista sekä hoitoa.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Kategoriat:

Yleistä Skitsofreniasta

Skitsofrenia ja elämäntavat

Skitsofrenian hoito

Skitsofrenian oireet

Skitsofrenian periytyminen

Skitsofrenian tutkimukset

Tuki sairauden aikana

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri