Onko lapsen turvallista asua skitsofreniaa sairastavan kanssa?

Mitä voisin tehdä ystävälleni, joka sairastaa skitsofreniaa? Hän on juuri eronnut, ja he ovat sopineet, että 10-vuotias tyttö jää hänelle.

Onko pikkutytölle terveellistä olla äidin kanssa, kun hän vaan nukkuu päivisin, kun hän ei nuku öisin?  Tyttö joutuu olemaan niin paljon yksin, kun äiti vaan nukkuu. Kun on viikonloppu, niin äiti nousee ehkä vasta neljän jälkeen, jolloin lapsi ei ole vielä saanut edes aamupalaa. Hän ei tee ruokaakaan enää, niin että he elävät voileivällä. Onneksi pikku tyttö saa ruokaa koulussa. Onko tytöllä hyvä olla äidillä?

Hyvä kysyjä,

Huolesi on aiheellinen. Jos äiti on masentunut, sillä on vaikutuksia lapseen ja vaikutukset ovat hyvin pitkäaikaisia. Pelkkä skitsofrenia ei sinällään ole este lastenhoidolle. Siinäkin voi olla sairauden osalta vaihtelua, mutta moni kykenee hoitamaan kotinsa hyvin mallikkaasti. Ainakin kannattaa kysyä ystävältäsi, että tarvitseeko hän apua ja jaksaako hän hoitaa kotia ja lastaan?

Apuakin olisi saatavilla ja hyväkuntoista ja hyvin yhteistyössä olevaa ihmistä voidaan mainiosti hoitaa avohoidossa, jolloin ei tarvitsisi lähteä kodista pois ja miettiä tyttären tilannetta. Vanhemmat ovat lapsille tärkeitä, vaikka vanhemmalla on mielenterveydenhäiriö. Apua tuossa kyllä tarvitaan jos vuorokausirytmi on sekaisin, tai jos kyseessä on masennus.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Kategoriat:

Yleistä Skitsofreniasta

Skitsofrenia ja elämäntavat

Skitsofrenian hoito

Skitsofrenian oireet

Skitsofrenian periytyminen

Skitsofrenian tutkimukset

Tuki sairauden aikana

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri