Ongelmana ajatusten puute

Minulla on ollut erilaistumaton skitsofrenia noin 20 vuotta. Minua vaivaa joskus pitkiäkin aikoja ajatusten puute. Onko tämä yleistä, ja miten tätä oiretta voisi hoitaa?

Hyvä kysyjä,

Kerroit, että podet ajatusten puutetta, mutta tuosta ei selvinnyt, mitä kaikkea mahdat sillä tarkoittaa. Skitsofrenia on sairaus, mikä vaikuttaa monella tavalla sekä ajatteluun, että niihin prosesseihin, miten ihminen voi ohjata toimintaansa, tarkkaavuutta ja havaitsemista. Joskus saattaa olla mukana masennusoireita tai ahdistusoireita, ja jos niitä ei hoideta, voi niistä aiheutua haittaa mielihyvän kokemiselle. Rauhoittavat lääkkeet eli bentsodiatsepiinit pitkään käytettynä lamaavat tunne-elämää. Silloin ei edes kykene käsittelemään ajatuksia tai tunteita.  On monia seikkoja, mitkä vaikuttavat ihmisen kokemaan tyytyväisyyteen ja mielekkyyteen.

Ensin siis pitäisi selvittää, että mitä kaikkea tuohon liittyy, kun koet, että ajatuksista on puute. Ja pitäisi selvittää, että onko sinulla samanaikaisesti ahdistusta tai masennusta tai onko lääkkeissä sellaisia, jotka vaikuttavat haitallisesti, kuten bentsodiatsepiinejä pitkään käytettynä tai onko lääkitys muutenkaan kohdallaan. Suosittelen ottamaan yhteyttä hoitopaikkaasi. Mikäli sinulla ei ole vakituista hoitopaikkaa, pyydä terveyskeskuksesta lähete psykiatrin vastaanotolle ja kerro siellä kaikki tuo ja miten se on vaikuttanut elämääsi. Uskon, että sinun oireita voidaan helpottaa. Mikäli paikkakunnallasi on jotain päivätoimintaa tai harrastepiirejä, kannattaisi sellaisiin ottaa myös yhteyttä, koska kaikki toiminta pitää aivoja virkeänä.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Kategoriat:

Yleistä Skitsofreniasta

Skitsofrenia ja elämäntavat

Skitsofrenian hoito

Skitsofrenian oireet

Skitsofrenian periytyminen

Skitsofrenian tutkimukset

Tuki sairauden aikana

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri