Nuoren miehen muistihäiriöt

Olen huolissani miehestäni, jolla on alkanut esiintyä todella paljon muistihäiriöitä! Unohtaa esim. ulkomaanreissuilla näkemiänsä paikkoja ja yleisesti vaan aiheita, joista on puhuttu. Ikää on vasta 30 vuotta. Meillä on yksi alle vuoden ikäinen lapsi, jonka hoito-ohjeet pitää kirjoittaa paperille, jos hän jää lasta yksin hoitamaan, jotta varmasti muistaa mitä pitää tehdä milloinkin.

Hän kävi erilaisissa muistitutkimuksissa ja päänkuvauksissa ja mitään poikkeavaa ei niistä löytynyt. Eilen hänellä oli sitten huono olo (oksettava olo) joitakin kertoja päivässä, meni siis välillä ohi. Kyselin, että mistä se johtuu, niin sanoi, että kun ajattelee jotain, niin tulee oksettava olo. Mutta ei siis osannut selittää, mitä oli ajatellut, tai ei oikein muistanut, tai oli jotenkin vaikea kuulemma selittää. Ja välillä sanookin itse, että onkohan sitä sekoamassa! Tiedostaa siis itsekin nuo muistihäiriöt ja on myös todella huolestunut itse.

Hyvä kysyjä,

Oireet ovat yleensä merkki jostain ja mahdollisia syitä oireille voi olla monia. Jos on tarkkaan tutkittu aivot magneettitutkimuksella (MRI) ja on suoritettu neuropsykologiset muistitutkimukset, niin vakavammat neurologiset sairaudet lienevät silloin poissuljettu. On tarpeellista vielä selvittää monia asioita, kuten päihteiden tai huumeiden käyttö, muut käytössä olevat lääkkeet, sillä esim. rauhoittavat lääkkeet (bentodiatsepiinivalmisteet) heikentävät muistitoimintoja. Myös psykiatriset sairaudet saattavat vaikuttaa näihin toimintoihin. Ahdistushäiriöt ja masennus vaikuttavat muistiin ja keskittymiskykyyn, kuten psykoosisairaudetkin, mutta suoranaisesti psykoosisairaudesta ei tämän perusteella ole viitteitä.

On siis tärkeää haarukoida mistä on kysymys, jotta ei toisaalta tutkita tarpeettomasti sellaisia asioita, joista ei selitystä löydy, jolloin aikaa ja resursseja hukkaantuu kaikilta ja toisaalta on hyvä keskittää voimavarat sinne, mistä se ratkaisu mahdollisesti voisi löytyä. Kun ei tiedä syitä ja on oireita, aiheuttaa se ahdistusta ja pelkoa, koska yleensä ihminen pelkää aina silloin pahinta mahdollista.

On siis syytä olla iloinen, että sellaista vammaa tai sairautta ei ole löytynyt, joka uhkaisi hyvinvointia välittömästi. Yleislääkäri ja / tai psykiatri voisi olla hyväksi seuraavassa vaiheessa. Oireita pitää toki selvittää ja sulkea pois muita mahdollisia syitä ja se edellyttää perusteellista haastattelua sekä selvittelyä terveydentilasta ja aiemmista sairauksista sekä hoidoista ja lähisuvussa esiintyvistä sairauksista. On hyvä muistaa, että ihminen ei ole kone, vaan ajatteleva ja tunteva olento, jolla on mieli ja keho, jolloin kaikki asiat vaikuttavat toisiinsa ja jokaisella on yksilöllinen tapa reagoida ympäristöön ja paineisiin sekä toisiin ihmisiin. Uskon, että apua on löydettävissä ja tarvitaan vaan sitkeyttä ja kestävyyttä jaksaa selvittää näitä asioita. Yhdellä käynnillä ei monimutkaiset asiat tule esille riittävästi ja siksi tarvitaan pitkäjänteisyyttä, mutta se kannattaa.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Kategoriat:

Yleistä Skitsofreniasta

Skitsofrenia ja elämäntavat

Skitsofrenian hoito

Skitsofrenian oireet

Skitsofrenian periytyminen

Skitsofrenian tutkimukset

Tuki sairauden aikana

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri