Muistioireet, vainoharhaisuus, kannabiksen polttaminen

Moi! Olen kohta 17-vuotias, ja muisti ei pelaa ollenkaan.  Joudun syömään muistia parantavia pillereitä, että pärjään koulussa. Olen välillä vainoharhainen, ja olen etääntynyt kavereistani. Pääni ei toimi siis ollenkaan. Välillä en tiedä edes itse, mitä selitän, tuntuu joka päivä enemmän ja enemmän tyhmemmältä. Jos kirjoitan jotain, teksti menee epäloogisesti, ja hypin tekstissä, aika paljon sama juttu puheessa… Masennustakin on ollut ja kai on? Nämä saattavat liittyä pilven poltteluun, olen poltellut nyt 1,5 vuotta ja eka vuosi oli päivittäistä, ja nyt se on viime aikana vähentynyt 3 kertaa viikossa poltteluun. Eli epäilen itselläni skitsofrenian alkuoireita.

Hyvä kysyjä,

Se on hyvä asia että olet huolestunut omasta tilanteestasi. Se tarkoittaa, että olet halukas hakemaan ja saamaan apua. Tuo kertomuksesi antaa ymmärtää, että aina ei ole ollut näin, kuten nyt kuvailit oloasi. Mitä nuo muistia parantavat pillerisi ovat? Tässä on huolestuttavaa se, että jos oireesi johtuvat kannabiksen käytöstä, lääkitset sitä jollakin toisella mahdollisesti keskushermostoon vaikuttavalla aineella ja lopputulos voi olla mitä vaan, mutta ei suinkaan hyvä.

Tiedetään, että kannabiksen käyttö voi joillakin kyllä laukaista psykoosin ja jopa skitsofrenian, mikä on sitten elinaikainen ongelma. Psykoosit ovat melko tavallisia ja johtunevat kasvin erittämän hartsin sisältämästä tetrahydrokannabinoilista (THC), lisäksi joukossa on erilainen määrä muita kannabinoideja, joista lääkkeellistä hyötyä voisi olla kannabidiolista. Sitä käyttäjät eivät taas halua, koska silloin päihdyttävää vaikutusta ei tule.  Toisaalta kukaan ei tiedä, mitä muita epäpuhtauksia noissa katukauppa-aineissa on.

Masennus ja apaattisuus ovat myös tavallisia, ja masennus vielä pahentaa muistihäiriöitä sekä keskittymiskykyä, joka runsaan käytön takia vaikeutuu muutenkin.  Psykoosioireet voivat ilmetä useita viikkoja, jopa useita kuukausia, joten pitää olla hyvin pitkäjänteinen. On aivan varmaa, että olosi ja vointisi tulee paranemaan ajan kanssa, mutta apua kyllä tarvitset.

Ihmisen aivot kypsyvät noin 21 ikävuoteen asti ja sinä aikana ei saisi käyttää mitään keskushermostoon vaikuttavaa ainetta turhaan, koska säännöllinen käyttö voi muokata aivoja, mutta ei parempaan suuntaan. Siksi joissakin maissa on aika perustellusti kielto nauttia alkoholia, jos on alle 20 tai 21 vuotta. Onneksi aivot ovat aika plastiset vielä nuoruudessa, joten vahinkoja voidaan korjata suuressa määrin.

Suosittelen sinulle, että nyt aivan heti lähdet hakemaan apua mielenterveystoimistosta tai psykiatrian poliklinikalta. Terveyskeskuksessakin voidaan auttaa ja laittaa lähete noihin edellä mainittuihin paikkoihin, jos niihin ei pääse ilman lähetettä.  Kerro rehellisesti kaikki, mitä olet käyttänyt, koska ilman sitä tietoa ei apu kohdennu oikein.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
Psykiatrian erikoislääkäri

Kategoriat:

Yleistä Skitsofreniasta

Skitsofrenia ja elämäntavat

Skitsofrenian hoito

Skitsofrenian oireet

Skitsofrenian periytyminen

Skitsofrenian tutkimukset

Tuki sairauden aikana

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri