Miten psykoosi määritellään?

Hei. Mitä tarkoittaa vaikea psykoosi?

Hyvä kysyjä,

Psykoosi on aina vaikea, jos se vaikeuttaa selviytymistä arkipäivän tehtävistä ja aiheuttaa muutenkin ylimääräistä huolta ja pelkoa. Raja vaikean ja tavallisen psykoosin välillä on keinotekoinen, eikä vastaa todellisuutta.  Se on keksitty lähinnä lääkekorvausmenettelyä varten. Psykoosissa, kuten muissakin sairauksissa on ihmiselle aiheutuva haitta vaihteleva. Jollakin voi esim. diabetes olla helppohoitoinen, ja jollakin toisella voi olla hyvin vaikea saavuttaa hyvää hoitotasapainoa. Ajan kuluessa asia saattaa vielä muuttua ja elämäntilantilanteiden muuttuessa.

Psykoosi on yleensä alussa vaikeaoireinen, kun se ilmenee ensimmäistä kertaa. Ihminen saattaa pelätä ja olla hyvin epätietoinen siitä, mitä on tapahtumassa. Varsin usein toimintakyky vaikeutuu huomattavasti, ja osa tarvitsee jopa sairaalahoitoa. Jos varhain hakee apua, sairaalahoito on vältettävissä lähes aina.

On ymmärrettävää, että jos on pidempään sairastanut ja oireet ovat tuttuja, ei asia välttämättä ahdista niin paljon kuin ensimmäisellä kerralla. Psykoosisairauksissa taudin kulku on vaihteleva, eli muutokset kuuluvat asiaan, ja niihin voi varautua esim. ottamalla säännöllisesti lääkitystä tai sovitusti lisäämällä sitä, kun oireet pahenevat.  Pitäisi myös hoitopaikan kanssa sopia, miten tulee toimia, jos oireet vaikeutuvat ja mihin voi ottaa yhteyttä esim. yöllä tai sitten päivällä.

Sairauden kokemus on aina hyvin yksilöllinen, ja siten ei ole olemassa sellaista mittaria, jolla voisi verrata toisten kokemuksia.  Kaikilla on elämässä ainakin jossain vaiheessa vastoinkäymisiä, ja toiset sietävät vastoinkäymisiä paremmin kuin toiset. Samalla tavalla sairauden merkitys voi olla kullekin hiukan erilainen, mutta ei helppo kenellekään. Yksi tärkeä asia hoidossa onkin, että annetaan tietoa sairaudesta ja sen kulusta sekä hoidosta ja ennusteesta.  Tuollainen tieto saattaa helpottaa oloa, kun tietää, mitä on odottavissa ja miten siihen tulee suhtautua ja mistä saa apua. Toivottavasti tämä valotti hiukan hyvää kysymystäsi.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Kategoriat:

Yleistä Skitsofreniasta

Skitsofrenia ja elämäntavat

Skitsofrenian hoito

Skitsofrenian oireet

Skitsofrenian periytyminen

Skitsofrenian tutkimukset

Tuki sairauden aikana

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri