Mitä diagnoosini käytännössä tarkoittaa?

Hei! Sain skitsofrenia diagnoosin noin vuosi sitten. Tosin aiemmin minulla epäiltiin noin kaksi vuotta sairautta, mutta lopullisen diagnoosin sain vuosi sitten. Eli sairastan erilaistumatonta skitsofreniaa. Mitä tämä diagnoosi käytännössä tarkoittaa? Netistä löytyy kyllä jonkin näköistä tietoa, mutta ei mielestäni riittävän selkeää. Toivon että voisit valaista minua tässä asiassa.

Hyvä kysyjä,

Skitsofreniadiagnoosi voidaan asettaa jos ihmisellä ilmenee syviä ajattelun ja havaintokyvyn vääristymiä sekä tunnetilojen asiaankuulumattomuutta tai latistumista. Aistiharhat ovat tavallisia ja niitä voi esiintyä mm. kuulo-, näkö-, tai tuntoaistin alueella ja ihmiselle voi kehittyä harhaluuloja, esim. yliluonnollisten voimien vaikutuksesta tai toisten ihmisten vaikutuksesta omiin ajatuksiin ja tunteisiin sekä toimintoihin. Nämä asiat tuntuvat täysin todelta ja siksi ne herättävät usein pelkoa ja ahdistusta.  Oireet voivat ilmetä äkillisesti tai alkaen hitaasti.

Diagnostisissa kriteereissä pitää esiintyä mm. ajatusten kaikuminen, siirto, riisto tai ajatusten lähettäminen. kontrolloimiseen, vaikuttamiseen tai ohjatuksi tulemiseen liittyvät harhaluulot (asianomaisesta ne tuntuvat kyllä todelta). Lisäksi voi olla kuuloharhoja, jossa äänet komentavat tai kommentoivat asioita. Muita harhaluuloja voi esiintyä, kuten kyky kontrolloida tapahtumia säätä tai olla yhteydessä toisiin ihmisiin tai olentoihin. Aistiharhoja voi esiintyä kiihtymystä, apaattisuutta ja vetäytymistä kontakteista jne.  Oireiden kulku on vaihteleva ja voi olla huomattavaa ahdistusta ajoittain ja muita mielialaan vaikuttavia oireita.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri