Mikä ihme minua vaivaa?

Minulla todettiin paranoidinen skitsofrenia tässä hiljattain. Kysynkin kahta asiaa: Mikä ihme minua vaivaa, kun silloin kun on huono olo (etenkin pimeän aikaan) kuulen syyttäviä, uhkaavia ja vähätteleviä ääniä, ja silloin kun on hyvä olo (yleensä kesällä) niin äänet muuttuvat jotakuinkin ylistäviksi?

Ja toinen asia, kuuluuko ”päiväunelmointi” skitsofrenian oireisiin? Minulla nimittäin oli jo 13-vuotiaana tapana uppoutua unelmiin, yleensä liittyen rakkaussuhteisiin tai sitten sellaisiin, että olisin yhtäkkiä paras jossakin, jos ei jopa kaikessa. Ja toisinaan kun upposin kuvitelmiin, niin yhtäkkiä tämä maailma katosi silmistäni ja näin kuvitelmani selkeästi. Vanhempana sitten kuvitelmiin ilmestyi mukaan mielialojen vaihtelua. Silloin kun on hyvä olo, niin unelmat ovat juurikin näitä positiivisia. Kun taas on huono olo, niin unelmat (jos voi unelmiksi sanoa) ovat  yleensä negatiivisia.

Mahtaakohan minulla sittenkin olla jokin kaksisuuntaisen muoto vai voiko kaksisuuntaista ja paranoidista skitsofreniaa esiintyä yhdessä?

Hyvä kysyjä,

Oireenne vaikuttavat sopivan kyllä skitsofrenian kuvaan. Taudin kulku on vaihteleva ja mielialat vaikuttavat myös, miten oireet ilmenevät. Usein vuosien kuluessa oireet saattavat lievittyä ja kaikkiaan esiintyy suurta vaihtelua oireiden voimakkuudessa ja kestossa. Osa säilyy hyvin työkykyisenä ja osa ei. On tärkeää oppia tuntemaan, mitkä asiat saattavat vaikuttaa oireisiin ja miten niitä voi itse ennakoida ja siten hoitaa paremmin. Tämä edellyttää läheistä yhteistyötä hoitavien henkilöiden kanssa. Lääkehoitoa pidetään hoidon kulmakivenä. Skitsofreniassa voi esiintyä myös voimakasta mielialojen vaihtelua. On mahdollista, että voi esiintyä useampia psykiatrisia häiriöitä samanaikaisesti, mutta kuten sanottu, on skitsofrenian oireet jo varsin vaihtelevia.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri