Liian vahva lääkitys?

Olen huolissani isästäni. Isäni on 75-vuotias ja ollut aina ns. perusterve, eikä käytä päihteitä. Nyt on ruvennut silmät vaivaamaan, kaihertaminen ja silmät kiinni ollessa ruvennut näkemään näkyjä, joita ei normaalisesti ole. Esim. taulut liikkuvat seinillä ja puhalluskuplia ns. lentää huoneessa. Yöt on ollut vaikeita, samoin rauhoittuminen. Elämäntilanne on hyvä, asuu avioliitossa edelleenkin äitini kanssa.

Hakeuduttuaan hoitoon, psykologilla ja neurologilla vierailtua hänelle määrättiin lääkkeet. Tarkemmin, kun luin ko. lääkeselostusta, oli lääkkeet tarkoitettu skitsofrenian hoitoon. Samalla huomattiin harmaakaihia, joka leikataan pian pois. Lähinnä huolestuin noista lääkkeistä, jotka määrättiin? Onko miten yleistä, että noin helposti saa vahvoja lääkkeitä? Onko isästäni tulossa jotenkin skitsofreenikko, vai miksi nuo lääkkeet määrättiin heti? Minua vaivaa tämä asia todella paljon. Isäni kyllä itsekin tiedostaa, että näkee jotain sellaista mitä ei pidä ja se hermostuttaa myös häntä.

Hyvä kysyjä,

Tämänkaltaisia tilanteita saattaa tulla iäkkäämmille ihmiselle monesta eri syystä. Jos ei tuohon ikään mennessä ole ollut skitsofreniaa, on äärimmäisen epätodennäköistä, että sellainen tauti on nyt kyseessä. On hyvä, että neurologi on tutkinut isänne.

Samoja lääkkeitä, joita käytetään skitsofrenian hoitoon, voidaan käyttää monenlaisten psykoosioireiden ja levottomuuden hallintaan, mutta annostelu on usein pienempi sekä ajallisesti lyhyt jakso. Vanhuksilla voi tulla psykoosioireita varsin helposti, siihen voi riittää pelkkä virtsatietulehdus. Myös jotkut neurologiset sairaudet saattavat ilmetä psykoosioirein.

Tässä ei käy ilmi, että mihin tautiin lääkettä on määrätty ja kuinka paljon, sekä minkä pituisen ajan. Vanhuksilla annostelu on jo muutenkin pienempi kuin tavallisesti ja on todennäköistä, että lääkityksellä pyritään vain oireiden hallintaan lyhyellä kuurilla. Asia varmaan selviää seuraavilla lääkärinkäynneillä, jonne voisi olla hyvä jonkun omaisen päästä mukaan, jos isänne sen hyväksyy.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri