Läheisen ”tupakoiva ystävä”

Vaimoltani on löytynyt tupakka-askeja taskusta ja laukusta. Myös sytkäreitä ja tyhjiä askeja. Hänen vaatteet haisevat tupakalle, etenkin pipo ja hanskat, joihin tupakan haju jää helpoiten kiinni. Myös hänen tililtään on maksettu tupakka-askeja. Hän kuitenkin väittää itsepintaisesti, ettei polta. Hänellä on aina jokin selitys kaikkeen. Kaverin tupakat jäivät hänen laukkuun tai taskuun. Tupakan savu on jäänyt vaatteisiin, kun kaveri polttaa (huom. ulkona).

Tämä hänen ystävänsä on erikoinen. Hän on käynyt meillä 3-4 kertaa muutaman kuukauden sisällä, mutta olen aina ollut pois silloin. Olen vapaa-aikana itse melko paljon kotona. Hän on myös nähnyt tämän kaverin sattumalta monta kertaa kaupungilla (eli ei sovitusti).

Vaimollani on ollut nuorena psyykkisiä oireita (käynyt psykiatrilla jne.). Hänen puolen suvussa kuulemma on Isän siskon tyttärellä skitsofreniaa.

Hyvä kysyjä,

On aina epämiellyttävää, jos puoliso ei puhu totta. Tästä kysymyksestä ei käy oikein ilmi, että onko vaimollanne nyt mitään mielenterveysongelmia ja mikä on se suurin asia, mikä mieltänne vaivaa.  Jos lähisuvussa esiintyy mielenterveysongelmia, on hivenen suurempi todennäköisyys kuin muulla väestöllä, että sellaisia ongelmia voi esiintyä, mutta se on vain tilastollinen todennäköisyys, ei suora periytyminen.

Ainakin olisi hyvä teidän molempien istua alas ja keskustella rehellisesti siitä, mikä mieltä painaa, ja sopia menettelytavoista. Uhkailu ja pakottaminen ovat huonoja asioita, mutta suostuttelu ja kuuntelu sekä neuvottelu ovat parempia vaihtoehtoja. Molempien pitää kuunnella molempia ja saada vapaasti ilmaista oma näkemyksensä. Jos sitten on löydettävissä yhteisesti hyväksyttyjä toimintatapoja jatkoon, niin hyvä. Ellei löydy yhteistä ymmärrystä ja tahtoa ratkaista asioita, voi ottaa yhteyttä perheasiain neuvottelukeskukseen, mielenterveystoimistoon tai psykiatrian poliklinikalle.  Aina kannattaa yrittää selvittelyä, ennen kuin harkitsee muita vaihtoehtoja.

Ystävällisin terveisin,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Kategoriat:

Yleistä Skitsofreniasta

Skitsofrenia ja elämäntavat

Skitsofrenian hoito

Skitsofrenian oireet

Skitsofrenian periytyminen

Skitsofrenian tutkimukset

Tuki sairauden aikana

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri