Lääkkeenvaihdosta apua?

Hei. 2003 vuonna diagnoosiksi laitettiin minulle erilaistumaton skitsofrenia. Minulle laitetaan kahden viikon välein injektio, mutta äänet päässäni ovat voimistuneet joka kerta, kun saan sen lääkkeen. Kuulen ajatukseni liian kovasti enkä pysty keskittymään kunnolla. Pitäisikö minun taas miettiä lääkkeen vaihtoa? 

Tuntuu siltä, että nykyinen lääkkeeni ei auta. Olen turhautunut ja masentunut. Minulla ei ole muuta vaivaa kuin, että kuulen ajatukseni liian kovasti. Puhunko lääkärilleni tästä?

Hyvä kysyjä,

On varmaan hyvä ajatus puhua asiasta oman lääkärin kanssa ja arvioida, miten hoito on auttanut ja missä kohdin ei ole tullut toivottua tulosta.  Lääkitys on aina toteutettava hyvin yksilöllisesti ja joskus on paikallaan lisätä, tai vaihtaa lääkitystä, joskus ehkä yhdistää jotain toista valmistetta. Skitsofrenian kulkukin on vaihteleva ja siten voi olla ajan oloon tarpeen miettiä, miten lääkehoito tukee sitä omaa vointia vaihtelevissa olosuhteissa.

Mutkin elämän olosuhteet pitää ottaa huomioon. Yleensä kestää lääkkeen lisäyksestä tai vaihdosta muutamia kuukusia, että vaikutus alkaa näkyä ja tuntua. Kärsivällisyyttäkin tarvitaan ja mahdollisesti myös muita stressinhallinnan keinoja. Lääkityksen avusta ei lääkäri saa riittävästi tietoa, jos ei sitä hänelle kerro, siksi on tärkeä antaa omasta voinnista palautetta.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri