Kuuloharhat

Isäni kuulee ääniä, ja äänet käskevät hänet tekemään asioita, tai hän juttelee äänille. Mistä tämä johtuu?

Hyvä kysyjä,

Psykoosien yhteydessä aivojen toiminta muuttuu siten, että kuuloaivokuori aktivoituu, ja siksi ihminen ”kuulee” ääniä ja saattaa keskustella äänien kanssa. Äänet ovat omien aivojen tuotetta, eikä kukaan ulkopuolinen kuule sitä puhetta. Pitkään jatkunut runsas päihteidenkäyttö voi lopetusvaiheessa tuottaa myös aistiharhoja, jolloin puhutaan ”juoppohulluudesta”.

Lähes kenet tahansa voidaan saada hallusinoimaan eli kokemaan aistiharhoja. Jos ihmistä pidetään pitkään pimeässä ja äänieristetyssä huoneessa ja estetään myös itsensä koskettelu, niin lähes kaikki kokevat joitakin aistiharhoja kuulo-, näkö-, haju-, tai tuntoaistimuksen muodossa. Myös unen rajamailla voi olla vastaavia kokemuksia.

Ilmiö ei siis ole aivan tavattoman harvinainen, mutta ongelmana on usein se, että miten siihen pitäisi suhtautua, jos toinen pitää kokemiansa harhoja todellisena. Asiasta ei kannata väitellä, mutta voi ihmetellä sitä, miksi kukaan toinen ei siinä tilanteessa ole kuullut tai nähnyt, mitä toinen on kokenut. Joillekin harha-aistimukset voivat aiheuttaa hyvin suurta ahdistusta tai pelkoa, jolloin he tarvitsevat turvallisuuden tunnetta. Lääkkeet auttavat näihin asioihin, mutta pienellä viiveellä. Kun harhat sitten jäävät pois, voi asianomainen silti pitää kokemaansa todellisena, vaikka ei enää koe samalla tavalla siitä eteenpäin.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Kategoriat:

Yleistä Skitsofreniasta

Skitsofrenia ja elämäntavat

Skitsofrenian hoito

Skitsofrenian oireet

Skitsofrenian periytyminen

Skitsofrenian tutkimukset

Tuki sairauden aikana

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri