Hoitoa kuuloharhoihin

Hei, olen 32-vuotias mieshenkilö, joka on nyt viimeisen puolentoista vuoden aikana käyttänyt melkein kaikkia psykoosilääkkeitä. Nyt minulla on menossa perfenatsiini, ja sitä ennen oli haloperidoli. Oireena minulla on ns. kuulokorva, eli korvissa humisee ja hurisee, ja väliin mahtuu myös yhden äänen lauseita. Mm. ajatukset peilaantuu korviin. Lääkityksestä ei ole ollut mitään hyötyä tämän kuuloasian hoidossa. Nyt kysynkin, mikä lääke mahdollisesti sopisi vaivaani, joka on yleisen melun, murinan ja lauseiden kuuleminen.

”Toivossa on hyvä elää”

Hyvä kysyjä,

Kysymyksen tietojen perusteella ei voida tarkkaan päätellä, mitä lääkettä kannattaisi käyttää. Pelkkä hurina ja humina korvissa voisi viitata tinnitukseen ja sen yleisin syy on meluvamma. Siihen ei ole kovin hyvää hoitoa lääkkeillä ja sen kanssa täytyy vain oppia elämään. Kun mukana on ajatusten kaikumista ja lauseiden kuulemista, viittaa oireisto psykoosioireisiin. Joillakin ihmisillä saattaa olla äänien kuulemista ilman muuta psykoosioireistoa.

Lääkehoitoa voi toki yrittää, mutta se on hidas tie kokeilla eri vaihtoehtoja. Lupaavia tuloksia on saatu transkraniaalisella magneettistimulaatiolla ääniharhoihin. Kyse on vähän samantapaisesta laitteesta kuin millä annetaan sähköhoitoa, mutta tässä ei tarvita anestesiaa, eikä siitä aiheudu haittaa eikä kipua. Kuuloaivokuoren päällä pidetään kelaa, josta tulee magneettivirtaa ja se vaikuttaa siellä aivojen pintakudoksessa.

Menetelmä lienee ollut kokeiluluonteinen, enkä usko, että sitä sovelletaan Suomessa. Tällaista magneettihoitoa annetaan yleisemmin lähinnä masennuksen hoitoon, ja vain yliopistopaikkakunnilla saattaa löytyä tarvittava laitteisto.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Kategoriat:

Yleistä Skitsofreniasta

Skitsofrenia ja elämäntavat

Skitsofrenian hoito

Skitsofrenian oireet

Skitsofrenian periytyminen

Skitsofrenian tutkimukset

Tuki sairauden aikana

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri