Apua liialliseen tunneherkkyyteen?

Olen 65-vuotias mies. Elän aviossa. Olen ollut koko elämäni herkkä. En pysty pidättämään itkua määrätyissä tilanteissa. En voi esim. mennä hautajaisiin ja tänään teatterissa hävetti, kun itkin. Tv -elokuvistakin voin itkeä kotona ja konsertista oli pakko lähteä pois. Alpratsolaami auttoi aikanaan. Saako sitä vielä tai vastaavaa? Lääkärini, joka antoi niitä minulle, kuoli.

Hyvä kysyjä,

Siinä ei ole mitään hävettävää, että on herkkä ja tunteet tulevat helposti esille.  Tunteitakin voi oppia jossain määrin hallitsemaan tai säätämään. Tunteiden voi ajatella olevan ikään kuin aisti, jolla hahmotetaan asioita ja ilmiöitä. Tunteet antavat syvyyttä ja kauneutta, joskus taas voi ahdistaa tai pelottaa. Kyse on omasta perinnöllisestä ja opitusta tavasta hahmottaa maailmaa ja siinä olevia asioita ja ihmisiä. Vaikka tunteet ovat tärkeitä, on ihmisellä myös tahto ja kyky ajatella sekä tehdä päätöksiä, joilla voi kokonaisvaltaisemmin saada kuvan, kuin vain yhden aistin kautta.

Pitäisikö sitten sellaista ominaisuutta tai herkkyyttä säätää lääkkeillä? Minun mielestä ei pitäisi, vaan pitäisi ottaa avuksi täydentäviä elementtejä, kuten looginen ajattelu, tahdon valinta ja harkinta. Ensivaikutelmassa voi olla mukana kaikkia näitä asioita, vaikka yleensä se on hyvin suurelta osin tunnepitoinen vaste johonkin. Ensivaikutelma voi olla oikea tai sitten se voi olla värittynyt siten, että se ei annakaan todellista kuvaa. Tunteetkin ovat alisteisia tahdolle.  Siten voi olla joskus paikallaan miettiä, että miksi tietyt asiat herättävät niin voimakkaita tunnevasteita ja toiset asiat eivät lainkaan. Sellainen pohdiskelu voi lisätä itsetuntemusta ja ainakin se voi antaa jotain uusia näkökulmia asioihin.

Mainitsitte, että aikanaan olette saaneet alpratsolaamia. Sitä saa vieläkin, mutta en suosittele sitä, koska se lamaa tunne-elämää ja siten asiat eivät tunnu juuri miltään. Toisekseen siihen  tulee helposti riippuvuus ja heikentää muistitoimintoja sekä tarkkaavaisuutta. On parempi oppia elämään asioiden kanssa, ja tutkia omia tunnevasteita, kuin lääkkeillä sammuttaa niitä. Elämä voi siten olla paljon rikkaampaa ja kokonaisvaltaisempaa.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri