Alentaako skitsofrenia kognitiivisia kykyjä?

Sain skitsofreniadiagnoosin noin vuosi sitten. Olin oireillut lievästi ja kokenut ahdistusta noin vuoden. Mielestäni ennen diagnoosin saamista olin myös ollut psykoosissa joitakin kertoja. Oireet olivat tunnistettavan vahvoja kuitenkin vasta sairaalassa, kun lääkitystäni kokeilumielessä vähennettiin.

Opiskelin yliopiston kursseja koko sairaalassaolon ajan, ja nyt yli vuoden sairaalan ulkopuolella oltuani olen onnistunut myös opiskelemaan. Arvosanaksi olen saanut keskimäärin neljä, kun viisi on täydet pisteet.

Monessa paikassa kirjoitetaan, että skitsofrenia alentaa ihmisen kognitiivisia kykyjä. Onko kuitenkin mahdollista, että näin ei tapahdu?

Hyvä kysyjä,

On hyvä muistaa, että sairaudet ovat aina erilaisia vaikeusasteeltaan, vaihdellen lievästä hyvin vaikeaan. Toisekseen ihmiset ovat hyvin erilaisia ja jotkut kestävät enemmän kuin toiset ja jotkut ovat hyvin älykkäitä ja toisilla ei ole yhtä suotuisia lähtökohtia elämälle. Vaikuttaa siltä, että lähtötasosi on ollut hyvin korkea älykkyyden osalta ja ehkä taudinkuva ei ole ollut kaikkein vaikein ja hoito on voitu aloittaa riittävän ajoissa. Silloin sairauden aiheuttama haitta on jäänyt aika vähäiseksi. Kyllä skitsofrenialla on vaikutusta kognitiivisiin kykyihin, mutta vaikutus ei välttämättä ole kovin suuri kaikilla. On ollut kuuluisia tiedemiehiä, joilla on ollut skitsofrenia. Tässäkin pitää muistaa, että ihminen ei ole sama kuin tauti. Emmehän sano, että eilen juttelin yhden rakkosyövän kanssa, vaan keskustelin eilen ihmisen kanssa, jolla on rakkosyöpä. Tauti ei saisi määritellä ihmistä vaan meillä on mahdollisuus itse määrittää omaa elämäämme ja se tekee siitä hienon. Nauti siis kyvyistäsi ja elä hyvää elämää toteuttaen sitä, mikä tekee sinun elämästä hyvän ja arvokkaan.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Kategoriat:

Yleistä Skitsofreniasta

Skitsofrenia ja elämäntavat

Skitsofrenian hoito

Skitsofrenian oireet

Skitsofrenian periytyminen

Skitsofrenian tutkimukset

Tuki sairauden aikana

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri