Kohti parempaa tulevaisuutta?

Minulla on todettu paranoidinen skitsofrenia vuonna 1976, ja lisäksi olen viisi vuotta sitten sairastanut sydäninfarktin ja lisäksi minulla on todettu jokin psykoosi, johon syön oksatsepaami-lääkettä. Elintapani ovat muuttuneet kokonaan. Olen ollut viisi vuotta tupakoimatta ja pyrin liikkumaan päivittäin jalkaisin vähintään 1 km. Käyn päiväkeskustoiminnassa 2-3 kertaa viikossa, ja Klubitalo-toiminnassa kerran viikossa.

Asun skitsofreniapotilaille suunnatussa hoitokodossa, jossa jokaisella potilaalla on yksiön kaltainen oma huoneisto, mutta jossa on yhteinen ruokailu ja yhteiset siivoukset ja muut toiminnot. Oireina minulla on lääkärin määräämästä lääkeyhdistelmästä huolimatta harhakuuloa, hajuharhoja harhaisia lihaskipuaistimuksia ja kuulen usein henkeeni ja kehooni kohdistuvia uhkauksia. Olen keskustellut asiasta vuosikaudet psykiatristen hoitajien, lähihoitajien ja sairaanhoitajien kanssa.Nukun mielestäni riittävästi, syön terveellisesti normien mukaan, olen pudottanut painoani 11 kg 11 kuukaudessa.

Minulla on ystäviä ja ydinperheessäni on kaksi aikuista perheellistä poikaa. Olen saanut avioeron, vaikkakin pidän paljon ex-miehestäni, joka ei jaksanut sairaan vaimonsa kanssa. Ydinperheen jäsenten kanssa on väliin kovin raskasta, kun he haluavat rajoittaa kanssakäymistä kanssaan jopa siten, että minä kuulemma puhelimitse otan heihin häiritsevästi yhteyttä, eikä minun sovi pyytämättä tulla ovelle kysymään otetaanko vastaan. Muut omaiseni, kolme sisartani pitävät minuun yhteyttä ja käyn joskus joitakin tapaamassa, mutta sairaudestani eivät he kärsi kuulla.

Hyvä kysyjä,

Kirjoituksestasi päätellen olet kovasti tehnyt työtä oman terveytesi eteen ja saanutkin oikein hyviä tuloksia mm. painon pudotuksessa. Säännöllisyys, hyvä uni-valverytmi ja liikunta auttavat pitämään ruumiillisesta kunnosta huolta ja myös vahvistavat henkistä kestokykyä. On hyvin valitettavaa, jos kokee, että joutuu omaisten taholta ikään kuin ei-toivotuksi henkilöksi. Siinä on kuitenkin tärkeää, pyrkiä säilyttämään oma arvokkuutensa ja uskonsa, että asiat voivat muuttua parempaan. Sekin vaatii paljon työtä ja ponnistelua.

On hyvä, että sinulla on paljon toimintaa ja se auttaa säilyttämään paremmin tasapainon, vaikka on mielessä hankalia asioita. Skitsofrenia on sairaus, jossa tilanteet voivat vaihdella ja mikäli oireita esiintyy häiritsevässä määrin, kannattaa keskustella oman hoitavan lääkärin kanssa, että voidaanko asiaa helpottaa lääkehoitoa muutamalla. Hyvässäkin hoitotasapinossa lääkehoitoa tulisi arvioida kerran pari vuodessa, ja aina jos on suurempia ongelmia.

Ystävällisesti
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri