Asiantuntijavideo: Sairaudentunto skitsofreniassa
Psykiatrian erikoislääkäri Elina Haapaniemi kertoo sairaudentunnosta ja sen vaikutuksista skitsofreniaa sairastavaan. Lisäksi asiantuntija käy läpi perusasioita siitä, miten sairaudentunnottomuus ilmenee ja mitä sille on tehtävissä.
Asiantuntijavideo: Sairaudentunto skitsofreniassa
Skitsofrenia on yleensä nuorella aikuisiällä alkava vakava, psykoosiksi luokiteltu mielenterveyden häiriö. Se on yksi vaikeimmista ja haastavimmista mielen sairauksista, jonka tausta on vielä puutteellisesti tunnettu. Skitsofrenia on psykoosisairauksista yleisimpiä.
Särkyneet sielut -kysely skitsofreniapotilaille ja omaisille
Skitsofreniaan liittyvää tietoa on saatavilla, mutta potilaat ja omaiset kaipaisivat lisäksi konkreettisia toimintaohjeita siitä, miten toimia jos epäilee skitsofreniaa
Skitsofrenian merkit nähtävissä jo varhain – avun saaminen voi olla vaikeaa
Skitsofreniapotilaiden ja heidän läheistensä ajatuksia ja kokemuksia skitsofreniasta selvitettiin tuoreessa ”Särkyneet sielut” -kyselyssä. Sen mukaan potilaat kohtaavat jatkuvasti ennakkoluuloja, pelkoja ja epäluuloisuutta.
Sairauden puhkeaminen on useiden tekijöiden summa
Vaikka skitsofrenia on yleisin psykoosiksi luokiteltu mielenterveyden häiriö, sen perimmäistä syytä ei vielä tiedetä. Skitsofrenian puhkeaminen on useiden asioiden summa. Perinnöllisyys, sosiaaliset suhteet ja elinympäristön stressitekijät vaikuttavat omalta osaltaan sairauden kehittymiseen.
Psykoosi heikentää todellisuudentajua
Psykoosilla tarkoitetaan mielen sairautta, jossa ihmisen kyky arvioida todellisuutta on heikentynyt. Psykoosi ilmenee eri ihmisillä erilaisena todellisuudentajun heikkenemisenä. Psykoosioireita ilmenee muutamalla prosentilla ihmisistä.
Skitsofreniaan liittyy myyttejä
Vaikka skitsofrenia on yleinen sairaus, sitä ei tunneta kovinkaan hyvin. Skitsofreniaan, kuten muihinkin mielen sairauksiin liittyy tietämättömyyttä, vääränlaisia uskomuksia ja myyttejä.