Voidaanko diagnoosi peruuttaa?
Hei! Sairastuin psykoosiin kaksi vuotta sitten. Lääkärinlausunnossa, jossa haettiin Kelalta korvattavuutta, pohjataan lausunto vuoden 1993 mielenterveystoimiston nähtävästi psykoterapeutin jonkin näköiseen lausuntoon, jossa todetaan jotain vakavasta sairaudesta ja myöhemmin puhkeavalla skitsofrenialla. En muistaakseni käynyt mielenterveystoimistolla kuIn muistaakseni kerran tai pari ja en silloinkaan juuri puhunut ongelmista. Täytin kyllä jonkinlaisen kyselyn, johonka sitten nähtävästi lausunto perustuu. Voiko näin lyhyellä käynnillä todeta olevani skitsofreeninen ja voiko tuollaista lausuntoa kumota? Psykoottinen ja masentunut olen ollut, mutta en mielestäni skitsofreeninen.
Voiko tuota vuoden 1993 tehtyä kyselyä diagnosoida uudelleen? Itse olen Kelalla töissä määräaikaisena ja huoleni aihe on, että tuo lääkärinlausunto joka nyt sitten Kelallakin on, vaikeuttaa työn hakuani siellä. Oikeastaan tästä syystä en halua asioistani kertoa, kun kaikki niputetaan yhteen ja kaikki tuo tieto käytetään periaatteessa itseäni vastaan. Vähän niin kuin:” kerran alkoholisti aina alkoholisti”-tyyliin. Tuttuni on käyttänyt alkoholia paljonkin ja on saanut papereihin leiman alkoholisti, joten nyt tavallisella TK- käynnilläkin laitetaan heti ensimmäisenä alkoholisti, vaikka ei ole ottanutkaan rankasti pitkiin aikoihin. No kysymys kuuluu siis, että voiko vuonna 1993 tehtyä lausuntoa/kyselyä diagnosoida uudelleen?
Hyvä kysyjä,
Periaatteessa taudin määrittely on prosessi, jossa tarvitaan tietty aika, jonka kuluessa voidaan arvioida, että täyttyykö kriteerit tiettyyn tautiin. Jo ensimmäinen kerta voi antaa suuntaa, mutta ei varmuutta. Psykoosi voi esiintyä monen eri sairauden yhteydessä, myös somaattisen sairauden. Jokaisella on oikeus tutustua omiin potilasmerkintöihin, ja jos havaitsee niissä asioita, jotka ovat omasta mielestä toisin, voi pyytää korjausta. Jos on asiavirhe, jonka helposti voi osoittaa, korjaus tehdään, vaikka lain mukaan sitä vanhaa merkintää ei kuitenkaan poisteta vaan korvataan uudella. Taudin määrittelyn suhteen korjauksen tekeminen ei ole yhtä yksinkertaista, koska prosessi on saattanut perustua sen hetken tietoihin ja oireisiin ja saattaa olla, että vaikutelma on ollut niin vahva, ettei ole ollut tarvetta harkita muuta vaihtoehtoa. Kuitenkin vasta ajan kuluessa voidaan todeta suuremmalla varmuudella, että onko ollut kyseessä skitsofrenia vai jostain muusta syystä puhjennut psykoottinen oireisto. Tässä virheen osoittaminen on vaikeampaa ja asian todistustaakka on potilaalla. Muutoin potilaskertomukset voitaisiin muuttaa aina kun potilas sitä toivoo, olipa siihen syytä tai ei.
Koko asia voidaan kyllä arvioida uudelleen, kun aikaa on kulunut ja jos ei sen koommin ole tullut uusia episodeja voi olla todellakin paikallaan arvioida mistä on ollut kyse. Hyvin vaikeassa masennuksessa ihminen voi olla psykoottinen, mutta siitä toipuu ja psykoosi häviää, kun taas skitsofreniassa psykoosioireet jäävät jossain määrin yleensä elämään tai ilmenevät ajoittain. On siis parasta ottaa uudelleen yhteyttä ja käydä keskustelemassa asiasta. Sitä ei voi tässä ratkaista, vaan se edellyttää tarkempaa selvittelyä ja pidempikestoista tuntemista, mutta on mahdollista, että arvio ei aina osu kohdalleen. Tästä syystä ei yleensä yhden käynnin perusteella aseteta aivan varmaa diagnoosia, vaan vasta pidemmän seurannan jälkeen.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri