Tarvitseeko minun pelätä skitsofreniaan sairastunutta ihmistä?

Hei! Miten pitäisi reagoida tämmöiseen asiaan: äitini ilmoitti, että hänen entinen luokkakaverinsa sairastui poikana skitsofreniaan ja oli ottanut viikon sisällä muutaman kerran yhteyttä ja sanonut tulevansa kylään. Äitini oli asiallisesti sanonut miehelle, että meille ei ole mitään asiaa. Pieniä lapsia jne.

Itse olen 14-vuotias ja minua itseäni pelottaa tällaiset asiat, että jos mies seisoo joku päivä oikeasti oven takana ja olen vaikka yksin kotona niin mitä tekisin? Voinko olla ihan rauhallisin mielin vai pitääkö minun olla pienellä varauksella, että mies oikeasti on täällä joku päivä? Äiti on käskenyt pitämään kaikki ovet lukittuina koko ajan.

Hyvä kysyjä,

Ketään ei tarvitse päästää sisälle ilman vanhempien lupaa. Koti on hyvin suojattu lailla ja kenelläkään ei ole oikeutta tulla toisen kotiin ilman lupaa. Paikalle voi kutsua poliisin tarvittaessa.  Tässä on poliisin sivuilta asiaa kotirauhasta:

Kotirauhan suojaaminen

Poliisi suojaa kotirauhaa. Sillä on oikeus poistaa kodin tai siihen rinnastettavan paikan haltijan pyynnöstä kotirauhaa rikkova henkilö. Asuinhuoneistojen lisäksi kotirauha käytännössä koskee myös liikehuoneistoja, virastoja, sairaaloita, kouluja ja muita vastaavia laitoksia sekä niiden piha-alueita.

Tavanomaisia kotirauhan häiritsemistilanteita ovat:

  • Joku menee kutsumatta toisen kotiin eikä suostu lähtemään pois.
  • Alunperin kutsuttu vieras alkaa käyttäytyä isäntäväen kannalta katsottuna hankalasti eikä noudata poistumiskehotusta.
  • Kerrostalohuoneiston haltija pitää yöllä sellaista meteliä, että muiden huoneistojen asukkaiden yöuni häiriintyy.
  • Liikkeessä tai virastossa häiriköivä asiakas ei suostu henkilökunnan kehotuksesta huolimatta poistumaan.

Poliisilla on oikeus poistaa kotirauhan suojaamalta alueelta henkilö, joka häiritsee muiden rauhaa. Jos on todennäköistä, että paikalta poistettu henkilö palaisi pian takaisin aiheuttamaan häiriötä, poliisilla on oikeus ottaa häiritsijä kiinni ja pitää tämä säilössä enintään 12 tuntia kiinniottamisesta.

Tiedot löytyvät rikoslain 24 luku 1§ ja 2§. Netistä rikoslaki löytyy hakusanalla Finlex ja sieltä ajankohtainen lainsäädäntö ja sitten hakusanaksi rikoslaki. Ei siis kannata avata ovea, vaan kysyä:” kuka siellä”. Jos on ovisilmä, siitä näkee onko siellä tuttu vai ei. Jos tuntematon ihminen ei poistu kun sanoo, että mene pois täältä, niin silloin pitää soittaa poliisille, kuten tuossa neuvottiin.

Hälytyskeskuksen numero on 112.

Toisekseen ei kannata kovasti pelätä, sillä skitsofreniapotilas ei useinkaan ole vaarallinen, varsinkaan jos hänellä ei ole aiemmin ollut väkivaltaa, eikä käytä päihteitä tai huumeita, mutta jos on ollut aiemmin väkivaltainen, niin sitten on syytä olla varuillaan. Jo tuollainen aie kuulostaa pelottavalta. Skitsofreniasairaus on vaikea sairaus ja siinä ihmisen ymmärrys ei aina toimi samoin kuin muilla ihmisillä. Joskus skitsofreniaa sairastavat eivät vaan hahmota asioita ja se johtuu siitä, että tauti vaurioittaa aivotoimintoja. Valtaosa ei todellakaan tee pahaa, eikä ole väkivaltainen. Kotisi on hyvin suojattu, joten voit olla turvallisella mielellä.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Kategoriat:

Yleistä Skitsofreniasta

Skitsofrenia ja elämäntavat

Skitsofrenian hoito

Skitsofrenian oireet

Skitsofrenian periytyminen

Skitsofrenian tutkimukset

Tuki sairauden aikana

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri