Skitsofrenian hoito raskauden aikana

Hei! Olen 24-vuotias nainen ja sairastanut skitsofreniaa noin 8-9 vuotta. Diagnoosina on ollut erilaistumaton skitsofrenia.

Tauti on ollut hallinnassa jo pitkään ja olen oppinut elämään sen kanssa, eikä ongelmia perusarjessa kotona enää juuri olekaan. Koulunkäynti tai työskentely on liian stressaavaa, mutta pystyn kotona huolehtimaan itsestäni ja eläimistäni.

Olen naimisissa ja mieheni on tiennyt sairaudestani alusta asti (neljä vuotta). Hän on ollut tukenani myös raskaimpina aikoina ja olemme yhdessä selvinneetkin monesta. Pari vuotta sitten aloitettiin lääkkeenä aripipratsoli, joka sopi minulle ja nosti toimintakykyä hyvin. Aiemmin käytetty olantsapiini oli huono, sillä se ei hoitanut oireita ja teki minusta sen sijaan “muumion”.

No, nyt olen 24 viikolla raskaana. Neuvolassa ja psykiatrisella tiedetään asiasta ja olen ollut koko raskausajan ilman lääkitystä lääkäreiden suosituksesta. Raskaus ei kuitenkaan ole edennyt normaalisti somaattisten sairauksien vuoksi ja elämässä tapahtuu muitakin hyvin stressaavia asioita, joiden takia mielenterveys on vastikään alkanut heittää.

Miten skitsofreniaa tulisi raskauden aikana hoitaa? Mitä seikkoja meidän tulisi ottaa huomioon nyt loppuraskautta/synnytystä silmällä pitäen ja millaisia lääkityksiä pystyy tässä vaiheessa raskautta skitsofrenian hoitoon käyttämään?

Kiitos!

Hyvä kysyjä,

Oli mukava kuulla, että olet selviytynyt hyvin aina tähän asti, miksi ei siis eteenpäinkin. Kirjoituksestasi ei käynyt ilmi, mitä somaattisia sairauksia sinulla on. Niiden hoito on aina tärkeää raskauden aikana, kuten muulloinkin.

Mitään psykoosilääkettä ei valmistaja voi suositella raskauden aikana ja se perustuu siihen, että asiasta ei ole tutkimustietoa, koska sellaisia kokeita ei ihmisillä tehdä. Ajan oloon kaikista lääkkeitä tulee tietoja, koska ihmiset tulevat monasti raskaaksi ilman, että se on niin suunnitelmallista ja raskaus on voinut edetä pitkälle ennen kuin on asiaan reagoitu ja lääkehoitoon. Aina punnitaan etuja ja mahdollisia haittoja.

Usein taudin hoitaminen on niin tärkeää, että lääkehoitoa jatketaan raskauden ajan. Ensimmäiset kolme kuukautta ovat kaikkein kriittisintä aikaa, koska silloin muodostuu lapsen elimet, sen jälkeen lääkkeen riski aiheuttaa vahinkoa on oleellisesti pienempi. Tupakointi ja alkoholi sekä huumeet ovat huomattavasti paljon suurempia riskejä raskauden aikana kuin psykoosilääke.

Nykyisin käytössä olevat psykoosilääkkeet ovat niistä saadun tiedon mukaan varsin turvallisia myös raskauden aikana ja riski on hyvin pieni, mutta juuri yllä mainituista syistä johtuen ei niitä suositella, koska se edellyttää näyttöä, jota ei voida hankkia. Ehkä joskus, kun odottamattomia raskauksia on kertynyt tuhansittain lääkehoidon aikana, voidaan tehdä tilastollinen riskianalyysi ja kertoa asiasta varmempi suositus. Nyt jo tiedetään riski hyvin pieneksi, koska raskauksia on jo ehtinyt kertyä lääkehoidossa useita satoja.

Koska sinun kohdalla on päätetty lopettaa lääkitys raskauden ajaksi, on psyykkinen kuntosi arvioitu hyväksi. Jos koet vointisi heikentyvän, on arvioitava lääkehoidon tarve uudelleen ja loppuraskauden aikana se ei ole ongelma. Joskus saatetaan varmuuden vuoksi lopettaa lääkitys juuri synnytyksen ajaksi ja jatkaa sitä heti sen jälkeen.

Imetystä ei myöskään suositella uusilla psykoosilääkkeillä, koska sitäkään ei voida tutkia ihmisillä. Uusilla lääkkeillä klotsapiinia lukuun ottamatta, pitoisuus on varsin pieni äidinmaidossa, joten imetys ei välttämättä ole vaarallista tai riskiä lisäävää lapselle. Siinäkin pitää punnita edut ja haitat ja tehdä ratkaisu yksilöllisesti. On hyvä muistaa, että nykyisin pulloruokinta on aivan hyväksyttävää. Jokaisen kohdalla ratkaisu tehdään yksilöllisesti oman hoitavan lääkärin kanssa.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Kategoriat:

Yleistä Skitsofreniasta

Skitsofrenia ja elämäntavat

Skitsofrenian hoito

Skitsofrenian oireet

Skitsofrenian periytyminen

Skitsofrenian tutkimukset

Tuki sairauden aikana

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri