Psykoottiset oireet kortisonihoidon jälkeen

Hei! Minulla alkoivat psykoottiset oireet noin neljä vuotta sitten syötyäni tablettikortisonia 20 mg päivässä. Alussa oli vain puhelimen pirinää, ja sitten tuli vuoden kestävä äänien kuulemistulva. Sitten tulivat näköharhat ja tuntoharhat. Puolitoista vuotta meni, ennen kuin sain ensimmäisen 2 mg perfenatsiinireseptin. Onko niin, että hoitoni alkoi paranemisen kannalta liian myöhään?

Syön nykyään 24 mg perfenatsiinia, ja se on ainut lääke, joka ei väsytä tai vie kokonaan toimintakykyä pois. Minulla on edelleen oireita, ja mietinkin, voiko sitä lääkettä syödä vieläkin enemmän? Lisäksi syön 350 mg ketiapiinia päivässä.

Osastohoidossa olen ollut vain kuukauden koko sairastamisen aikana. Mikä on hyvä syy hakeutua hoitoon sairaalaan? Onko vain tunne, ettei enää jaksa kotona psykoosinsa kanssa?

Minusta ei näe ulospäin, että olen skitsofreenikko, onko tämä normaalia? Ei ole siis tahdottomia liikkeitä, tai en ainakaan itse kiinnitä niihin huomiota.

Voiko psykoosi jatkua neljä vuotta päivittäisenä?

Hyvä kysyjä,

pitkäaikainen glukokortikoidihoito (kortisonivalmisteet) on aina vaikean perussairauden hoitoon tarkoitettu, ja varsinkin suurilla hoitoannoksilla tulee väistämättä haittavaikutuksia. Silti lääkettä ei pidä koskaan lopettaa tai vähennellä omin päin, vaan aina yhteistyössä oman hoitavan lääkärin kanssa, koska lopettamiseen liittyy myös vakavia riskejä. Sairauksien hoidossa punnitaankin aina hoitoon liittyviä etuja ja haittoja.  Jos haitat ovat kovin suuret, voidaan sitten yrittää etsiä muita vaihtoehtoja, jos niitä on. Usein tehdään juuri niin kuin teidänkin tapauksessa, että hoidetaan toisella lääkkeellä ilmaantuneita haittoja. Kysymyksestä ei käynyt ilmi, onko teillä ollut skitsofrenia-sairaus jo ennen kortisonihoitoa, vai puhkesiko se lääkityksen alettua.

Perfenatsiini on varsin hyvä ja turvallinen vanha lääke, ja siitä on vuosikymmenien kokemus. Se on menestynyt psykoosien hoidossa varsin hyvin verrattuna uudempiin lääkkeisiin. Valmistajan suosittama suurin vuorokausiannos on 24 mg, mutta saattaa olla yksittäisiä tapauksia, joissa on käytetty sitäkin suurempia hoitoannoksia. Silloin olisi hyvä olla jotain tutkimusnäyttöä tai aiempaa kokemusta. Toinen vaihtoehto on käyttää tätä lääkettä injektiona, joka pistetään hoitopaikassa 2-4 viikon välein. Injektiomuodossa päästään huomattavasti pienempiin milligramma-annoksiin päivää kohden. Toki on olemassa uusia varsin hyviä lääkkeitä, joilla ei ole suuria haittoja.

Kysymyksestänne ei käynyt ilmi, minkälaisia oireita teillä on vielä. Usein psykoosisairauksissa kuten pitkäaikaisissa muissakin sairauksissa tulee joskus eteen väsymys ja masennus. Sekin on hyvä tunnistaa ja saada siihen apua, koska mielialan lasku vaikeuttaa toimintakykyä hyvin paljon. Lääkityksellä lähes aina voidaan saada psykoosioireet kuriin tai siedettävälle tasolle. Jos teillä on ollut psykoosisairaus jo ennen kortisonin käyttöä, on se todennäköisesti elinikäinen kumppaninne, ja sen kanssa on vain sopeuduttava elämään.

Teidän kannattaa hakeutua oman lääkärin juttusille, ja mielellään kannattaisi ottaa joku omainen tai läheinen mukaan, jotta heilläkin olisi sama ymmärrys, miten kannattaa menetellä jos tilanne vaikeutuu. Kaksi ihmistä myös muistaa asiat paremmin kuin yksi. Toki mikään ei estä yksinkään asioimasta. Saattaisi olla hyvä etukäteen kirjoittaa niitä tärkeitä asioita paperille, joita haluaa ottaa puheeksi. Nykyisin voidaan auttaa, ettei tarvitse kärsiä päivittäin vuosikausia sairauden oireista, mutta oikean lääkityksen löytyminen on sellaista räätälintyötä, että siinä voi mennä aikaa useita kuukausia, joten kannattaa lähteä kärsivällisyydellä liikkeelle.

Mielestäni teidän kannattaa mennä keskustelemaan asioistanne ja uskon, että voitte saada niihin apua. Sairaalahoidon tarve arvioidaan aina tapauskohtaisesti ja siinä on tärkeä merkitys, että osaa kertoa oireensa ja vointinsa tarkkaan, niin että tulee ymmärretyksi.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Kategoriat:

Yleistä Skitsofreniasta

Skitsofrenia ja elämäntavat

Skitsofrenian hoito

Skitsofrenian oireet

Skitsofrenian periytyminen

Skitsofrenian tutkimukset

Tuki sairauden aikana

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri