Poikani painajaisunet huolestuttavat

Hei, olen huolissani 11-vuotiaasta pojastani. Hän on jo muutaman vuoden ajan nähnyt kovin todentuntuisia painajaisia ja on ihan hysteerinen herätessään. Väittää edelleen, vaikka on ihan silmät auki, näkevänsä jotakin joka haluaa hänelle pahaa. Nykyään kyllä rauhoittuu pikkuhiljaa, kun olemme puhuneet valveilla näistä unista ja muistutamme tilanteessa, että ne ovat vain unia.

On todella surullista katsoa kun toinen pelkää ja kyselee, että autatko minua äiti ja en kumminkaan osaa sanoa mitä pitäisi tehdä. Toisinaan poika pelkää herätessään kesken unien esimerkiksi huoneessa olevaa Play Station- ohjainta tai muuta vastaavaa ja se pitää viedä pois.

Pojalla on vilkas mielikuvitus ja lukee paljon fantasiakirjallisuutta ja haluaa katsella elokuvia. On myös lähes “kympinoppilas” koulussa ja kirjoittaa hyviä tarinoita. Jokin aikaa sitten suorittaminen meni yli ja poika halusi kokoajan olla hyvä. Esim. piti syödä terveellisesti, eikä halunnut jälkiruokaa, vaikka muut ottivat, meni ulkoilemaan, vaikka ei ollut kaveria (vain koska ulkoilma on terveellistä). Tämä kuitenkin laantui keskustelemalla.

Pojalla ei ole juurikaan kavereita, on kova ns. näsäviisastelemaan ja ns. pikkuvanha. Jäin yksinhuoltajaksi pojan ollessa noin 4-vuotias. Isä tapaa lapsia joka toinen viikonloppu, ja on melko helposti hermostuva, mutta toisaalta myös esimerkiksi painii leikillään lasten kanssa. Itse olen mennyt uusiin naimisiin pari vuotta sitten, ja muutimme silloin eri paikkakunnalle lasten ja uuden miehen kanssa. Eli nämä ns. kauhukohtaukset ovat alkaneet täällä uudessa kodissa. Välillä olivat jo useamman kuukauden poissa, mutta nyt taas tänä iltana tuli uusi, tosin pojalla on flunssa ja jonkin verran kuumetta.

Kysyisin voivatko nämä unet olla vaarattomia, vai pitäisikö ottaa jonnekin yhteyttä?

Hyvä kysyjä,

Parasomniat eli unihäiriöt, joihin liittyy poikkeavaa liikehdintää, käyttäytymistä, tunteita, havaintoja ja unia ilmenevät nukahtaessa, unen aikana tai lähellä heräämistä. Nämä ilmenevät usein ns. NREM-unen aikana, jolloin ihminen on heräämisen ja unen rajamailla. Tämäntapaisia unihäiriöitä ovat mm. unenaikaiset sekavuuskohtaukset, unissakävely, yölliset kauhukohtaukset, hampaiden narskuttelu ja ajoittaiset raajojen liikkeet. REM-unen (Rapid Eye Movements) aikaisia parasomnioita on mm. unihalvaus, johon voi liittyä myös hallusinaatioita.

Yöllisiä kauhukohtauksia (pavor nocturnus) ilmenee n. 15 % kaikista lapsista ja tavallisin se on 2-6-vuoden iässä ja sen jälkeen harvinaisempi. Kohtaus eroaa painajaisesta, koska ihminen ei ole täysin unessa ja siihen voi liittyä epämääräisiä hahmojen näkemistä.

Unihalvauksia kokee vähintään puolet ihmisistä kerran tai kahdesti elämänsä aikana ja silloin voi kyllä hengittää normaalisti, mutta muuten koetaan, että keho on halvaantunut ja tilanteeseen voi liittyä hallusinaatioita.

Poikanne oireilu viittaa lähinnä yöllisiin kauhukohtauksiin ja on siten vaaraton ongelma. Tilannetta voisi auttaa, jos poikanne saisi ikäisiään leikkikavereita ja fyysisiä harrastuksia.  Kovin paljon mielikuvitusta kiihottavien pelottavien filmien katselu ja kirjojen lukeminen ei ole hyväksi ennen nukkumista. Muutenkin unirytmistä vanhempien pitäisi pitää huolta lasten kohdalla. Stressitilanteet ja yleiskunnon heikkeneminen, mm. flunssa voi myötävaikuttaa tilanteeseen.

Jos kohtaukset jatkuvat kaikesta huolimatta, kannattaa ottaa yhteyttä lastenlääkäriin, koska tilannetta voidaan auttaa tilapäisellä lääkityksellä.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Kategoriat:

Yleistä Skitsofreniasta

Skitsofrenia ja elämäntavat

Skitsofrenian hoito

Skitsofrenian oireet

Skitsofrenian periytyminen

Skitsofrenian tutkimukset

Tuki sairauden aikana

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri