Opiskelusta selviäminen huolestuttaa
Olen 41-vuotias mielenterveyskuntoutuja, jolla on diagnoosina depressio ja skitsofrenia.
Asun asuntolassa. Omahoitajani kehotuksesta olen hakenut työelämään valmentavalle kurssille syksyllä. Minut on kutsuttu haastatteluun. Minua jännittää opiskelu pitkän tauon jälkeen, sillä minulla on ajoittaisia keskittymisvaikeuksia ja muistin häiriöitä. Miten arvelet minun selviävän opiskelusta?
Hyvä kysyjä,
Pitkän tauon jälkeen on kaikilla ihmisillä jännitystä ja pelkoa omasta selviytymisestä varsinkin opiskelussa. Jokainen, joka on selvinnyt peruskoulusta, on kykenevä opiskelemaan. Aikuiskoulutuksen tarjonta on yksi hallitusohjelman tavoite. Aikuiskoulutus on rakennettu juuri sitä silmällä pitäen, että siitä selvitään. Paras tapa hoitaa aivoja ja niiden toimintakykyä on opiskelu ja muutoin säännöllinen elämäntapa. Alkoholia niukasti tai ei ollenkaan ja tupakka pois, niin siitä on iloa muunkin terveyden kannalta. Masennus, varsinkin hoidon alussa vaikuttaa vielä muistia heikentäen, mutta siitäkin voi toipua. Lääkkeistä bentsodiatsepiinit aiheuttavat huomattavassa määrin muistiongelmia ja tunne-elämän lamaa, siksi niitä ei juuri nykyään suosita, tai ainoastaan muutaman viikon ajaksi vaikeisiin ahdistusoireisiin, ennen kuin muut lääkkeet alkavat vaikuttaa.
Ei siis kannata jännittää aivan liikaa. Opiskelu on hieno mahdollisuus ja kurssit ovat rakennettu hyvin. Aina kannattaa kysyä, koska opiskelussa ei ole ollenkaan tyhmiä kysymyksiä. Koko sivistyksemme on rakentunut sille, että on osattu esittää “tyhmiä” kysymyksiä, koska ne ovat usein varsin perustavanlaatuisia. Löytämisen ilo kuuluu jokaiselle ja sitä ei voi olla jos ei kysy. Kaikkea hyvää työelämään valmentavalle kurssille!
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
Kategoriat:
Yleistä Skitsofreniasta
Skitsofrenia ja elämäntavat
Skitsofrenian hoito
Skitsofrenian oireet
Skitsofrenian periytyminen
Skitsofrenian tutkimukset
Tuki sairauden aikana