Onko skitsofrenia perinnöllinen tauti?

Tädilläni on skitsofrenia, joka puhkesi hänen ollessaan noin parikymppinen. Olen 17-vuotias ja niin kauan kuin olen sairauden riskistä tiennyt, olen pelännyt sitä. Haluaisin tietää, kuinka suuri riski minulla on sairauteen, ja voinko selvittää onko mahdollista että se puhkeaa minulle myöhemmin?

Hyvä kysyjä,

On hyvä muistaa, että vaikka meillä on lukemattomia perinnöllisiä ja osin perinnöllisiä sairauksia, eivät ne periydy kuin Manulle illallinen jokaiselle. Kyse on aina tilastollisesta todennäköisyydestä. Jos sinulla äiti tai isä sairastaisi skitsofreniaa, olisi riski paljon suurempi, mutta silloinkin puhuttaisiin vain joistakin prosenteista. Nyt tilanne on aivan eri, kun tauti ilmenee kauempana. Osin tuo tautien perinnöllisyys on vielä hämärän peitossa psykiatrisissa sairauksissa, koska yksittäiset geenivirheet selittävät parhaillaan vain noin prosentin verran periytyvyydestä. Arvioidaankin, että perinnöllisyys on kiinni monista tekijöistä, esim. useammasta geenivirheestä ja lisäksi ympäristötekijöistä ja yksilöllisestä haavoittuvuudesta, jolloin hyvä paineensietokyky voi suojella sairaudelta. Tuntemattomat asiat tuppaavat aina pelottamaan, mutta tunnetut riskitekijätkään eivät aina pelota kaikkia, ja siten osa syö, juo ja polttaa itsensä sairaaksi tai ennen aikojaan hautaan, mutta se ei näytä huolettavan lainkaan, vaikka todennäköisyys on paljon suurempi kuin edellisessä pelossa. Väestössä skitsofrenian esiintyvyys on yhden prosentin verran. Joka sadannelle tuo riski toteutuu, joten meillä kaikilla on syntymässä tuo sama riski. Moni muu saisi pelätä paljon enemmän kuin sinä, joka loittonet riskistä kovaa vauhtia poispäin.

Psykoosisairauksien esiintyvyyshuippu on nuoruudessa ja varhaisessa aikuisuudessa. Jokainen päivä vie sinut kauemmaksi sairastumisen riskistä. Jos vielä vältät huumeita ja et käytä alkoholiakaan liikaa, on riskisi edelleen pienempi sairastua. Aivot muokkaantuvat ja kehittyvät aina 21-vuotiaaksi asti ja sen jälkeen alkaa hyvin hidas taantuminen, joka ei näy missään jos elää säällisesti. Opiskelu auttaa edelleen, ja sillä on laaja vaikutus muutenkin hyvinvointiin. Suosittelen sinua keskittymään muihin asioihin ja nauttimaan elämästä, perheestä, ystävistä, harrastuksista ja opiskelusta. Me elämme maailmassa, jota voidaan myös katsoa erilaisten riskien läpi. Sairastumisen (psykiatriset ja somaattiset sairaudet) lisäksi on talvella riski liukastua aika suuri, liikenneonnettomuuden riski on olemassa jne. Silti emme pohdi tuollaisia asioita, vaikka ne voisivat kohdata meitä enemmin kuin sairastuminen.  Kukaan ei voi varmuudella ennustaa tulevaisuutta, mutta varmuudella voidaan sanoa, että joka päivä riskisi vähenee oleellisesti.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Kategoriat:

Yleistä Skitsofreniasta

Skitsofrenia ja elämäntavat

Skitsofrenian hoito

Skitsofrenian oireet

Skitsofrenian periytyminen

Skitsofrenian tutkimukset

Tuki sairauden aikana

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri