Onko pojallani todella skitsofrenia?
Pojallani tehtiin diagnoosi noin 16-vuotiaana. Ennen poikani sairastumista olen itse tarvinnut psykoterapiaa 6 vuoden ajan, josta 4 vuotta oli kahdesti viikossa ja loppuaika kerran viikossa. Kävin myös vertaistukisyhmissä. Erään lääkärin kanssa olin niin tiiviissä yhteistyössä, että koin hänet isänä ja veljenäni. Näistä henkilöistä tuli läheisiäni. Luin paljon psykologian kirjallisuutta. Kirjallisuuden syvissä vesissä uiminen helpotti ahdistusta, kun diagnoosini oli epämääräinen.
Poikani harrasti jalkapalloa 7 vuotta. Pojan ollessa 14-vuotias huomasin hänen eristäytyvän porukasta. Puhuin asiasta tutulle lääkärille, joka pisti asian murrosiän piikkiin. Myöhemmin pojan ollessa 16-vuotias toinen lääkäri teki skitsofreniadiagnoosin. Tätä en hyväksynyt ollenkaan. Koin, että poikani tarvitsee ihmisten läsnäolon voimaa, ymmärrystä ja rohkaisua vetää oikeista naruista.
Neljän vuoden ajan olin pojassani kiinni yötä päivää. Rohkaisin häntä menemään armeijaan sillä ajatuksella, että siellä oireet häviävät. Poikani soitti minulle asepalveluksesta tunninkin mittaisia puheluita ja kävi läpi armeijan asioita. Hän koki palveluksen helvettinä.
Poikani on nyt 26-vuotias, en vieläkään tahdo hyväksyä, että hän on sairas, sillä hänellä on niin paljon samoja piirteitä kuin minullakin on ollut. Tunnen syyllisyyttä, ahdistusta ja kireää oloa pojan läsnä ollessa, kun mikään ei auta.
Tässä kiteytettynä tilanteemme. Miten voin auttaa, mistä toivoa? Onko vertaistukea isälle? Kiitos.
Hyvä kysyjä,
Tuosta on vaikea päätellä, että mitä poikanne sairastaa ja mitkä ovat ne keskeiset oireet, joista olette huolestuneita. Kuitenkin vaikuttaa, että poikanne ei koe oloaan aivan hyväksi ja oireet vaikeuttavat hänen toimintakykyään sekä ilmeisesti aiheuttavat jossain määrin eristäytymistä sosiaalisista kontakteista, mikä nuorelle ihmiselle olisi tärkeää.
Kun te olette itse saaneet apua, miksi ette rohkaisisi poikaanne myös hakemaan apua psykiatrian poliklinikalta tai mielenterveystoimistosta? Sekä omaiset että mielenterveyshäiriöistä kärsivät saavat hyvää tukea järjestöistä. Mm. Omaiset mielenterveystyön tukena on sellainen järjestö, ja heidän toiminnastaan löytyy runsaasti tietoa netistä osoitteessa https://www.omaisten.org
Ystävällisin terveisin,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
Kategoriat:
Yleistä Skitsofreniasta
Skitsofrenia ja elämäntavat
Skitsofrenian hoito
Skitsofrenian oireet
Skitsofrenian periytyminen
Skitsofrenian tutkimukset
Tuki sairauden aikana