Kannabiksen aiheuttamat skitsofreniaoireet

Hei! Olen erittäin huolissani poikaystävästäni. Pelkään, että hänellä on skitsofrenian alkuoireita. Hän on polttanut kannabista, mutta näitä oireita on silloinkin, kun hän ei ole pilvessä. Hänen kasvonsa ovat usein ylikorostuneen ilmeettömät, ja hän irvistelee välillä pakonomaisesti. Hän ilmaisee välillä tunteitaan ilmeillä ja äänen sävyllä, välillä ei. Hänellä on suuria vaikeuksia rentoutua, omien sanojensa mukaan hän ei ole oikeastaan koskaan rento. Hänellä on lihasjännitystä paljon selässä ja jaloissa.

Yöt hän nukkuu levottomasti, eikä ole aamulla levänneen oloinen eikä näköinen. Saattaa nähdä sekavia painajaisia. Kerran hän kuuli kuiskailua yöllä, eikä ollut varma oliko hereillä vai valveilla. Hän kuvaili kokemusta unihalvaukseksi.

Hän ei helposti löydä sanoja vuorovaikutustilanteessa, vaan tarvitsee paljon aikaa kootakseen ajatuksensa lauseiksi. Minusta vaikuttaa siltä, kuin hän ei välillä saisi omista ajatuksistaan kiinni. Hänen perusolemuksensa on hidas ja hieman poissaoleva. Hänestä tuntuu usein siltä, että päässä olisi kauhea melu ja häly. Hän saattaa istua paikoillaan tyhjä ilme kasvoillaan puolikin tuntia, etenkin aamuisin. Ulospäin hän näyttää lamaantuneelta, mutta hän sanoo, ettei saa lähdettyä liikkeelle, kun päässä on niin “kamala meininki”. Kouluun lähteminen on vaikeaa. Hänellä on aloitekyvyttömyyttä jossain määrin. Hän puhuu tuosta päänsisäisestä hälystä usein, se selvästi häiritsee häntä.

Etenkin syksyllä, kun pilven poltto oli ollut runsasta, hänellä oli hyvin vainoharhaisia juttuja, joihin hän itse selvästi tuntui uskovan. Hän sanoi, että hänestä tuntuu siltä, kuin joku olisi rokottanut häntä pienenä ja näin vahingoittanut häntä. Että rokote on saastuttanut hänet. Hän myös puhuu omituiseen sävyyn valtiosta, joka kontrolloi, että me olemme oikeasti orjia. Hän saattoi myös joutua paniikkiin ja kokea, että oli fyysisesti jossain muualla, kenties menneisyydessä.

Lamaannuksen vastapainona on ajoittainen ylikiihtyneisyys, pakkomielteen omaiset ajatuskuviot ja kiinnostus jostain tietystä asiasta. Tässä tilassa hän kokee uhkaa ilman todellista syytä ja voi vaikuttaa ulospäin aggressiiviselta.

Poikaystäväni persoonallisuus muuttuu täysin hänen ollessaan pilvessä. Hän on polttanut kannabista 18-vuotiaasta 23-vuotiaaksi asti. Viime syyskuussa hän poltti joka päivä. Pilvessä persoonallisuus muuttuu huomattavasti, tulee aggressiiviseksi, puhe on tönkköä ja hänellä on pakkoliikkeitä kasvoilla.

Syyskuun jälkeen hän on polttanut noin kerran kuussa, viimeisimmästä kerrasta on 2-3 viikkoa. Nyt hän on lopettanut pilven polton ja on itsekin huolissaan sen mahdollisesti aiheuttamista haitoista. Minua kalvaa epäilys piilevästä skitsofreniasta ja pelkään sen puhkeavan yllättäen. Minulla on lapsuuden perheessä ollut mielenterveysongelmia, enkä kestäisi enää vastaavaa. Niinpä jo skitsofrenian mahdollisuus poikaystävälläni on minulle erittäin vaikea asia. En voi sulkea silmiäni minusta hälyttäviltä oireilta.

Kiitos vastauksestasi!

Hyvä kysyjä,

Ihmisen aivot ovat hyvin hieno elin, ja ne kehittyvät ja kypsyvät aina 25 ikävuoteen asti. Kehittyviä aivoja ei pitäisi häiritä aineilla, jotka saattavat muuttaa niiden toimintaa ja rakennetta.  Alkoholi ja varsinkaan huumeet eivät ole hyväksi aivoille.

On hienoa, jos poikaystäväsi on lopettanut kannabistuotteiden käytön. Tiedetään, että jo vähäinen kannabiksen käyttö on voinut laukaista skitsofrenian ja pitkäaikaisen psykoosin. Aikaisemmin kuviteltiin, että kannabis ei olisi niin kovin haitallinen, mutta nyt tiedetään, että se on hyvin haitallinen ja muuttaa aivojen toimintaa sekä rakennetta ja aiheuttaa monia psyykkisiä muutoksia sekä kognitiivisia ongelmia (kognitio käsittää korkeimpia aivotoimintoja, mm. ajattelua, havaitsemista, oppimista muistia jne.).

Säännöllinen pitkäaikainen käyttö on pahasta. Käyttäjä ei kykene hahmottamaan tilaansa ja ei siten ole selvillä muutoksista asioiden hahmottamisessa ja tunne-elämässä. Jotkut ihmiset saavat herkästi paranoidisen skitsofrenian kaltaisia oireita, jotka saattavat jäädä pysyviksi tai kestää pitkään. Vasta 3 – 6 kuukauden kuluttua voi sanoa, ovatko oireet menneet ohi.

Pelkotilat, ahdistuskohtaukset ja masennus voivat paranoidisten oireiden kanssa tehdä elämästä sietämättömän, jolloin on olemassa myös itsemurhan vaara. Apua on kuitenkin saatavissa ja ensimmäinen hyvä päätös on, että käyttö on loppunut. Toinen hyvä päätös on heti hakeutua hoitoon ja kertoa rehellisesti kaiken, mitä on käyttänyt.  Mitään muutakaan huumetta ei saisi käyttää, eikä mielellään alkoholiakaan, koska oireet tulevat helposti takaisin.

Lääkehoidolla voidaan auttaa ja saada olotilaa vakautetuksi. Vasta pidemmän ajan kuluessa nähdään, mihin tilanne kehittyy. Tässä vaiheessa ei voi ottaa vielä kantaa, onko kyse vain ohimenevästä psykoosioireilusta vai pysyvämmästä olotilasta. Joka tapauksessa apua on saatavilla, ja sitä kannattaa hakea aivan heti psykiatrian poliklinikalta tai mielenterveystoimistosta. Myös A-klinikoilla on hyvä tietämys tämänkaltaisista asioista.

Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri

Kategoriat:

Yleistä Skitsofreniasta

Skitsofrenia ja elämäntavat

Skitsofrenian hoito

Skitsofrenian oireet

Skitsofrenian periytyminen

Skitsofrenian tutkimukset

Tuki sairauden aikana

Jorma Aarnio, psykiatrian erikoislääkäri