Harhaäänet nukahtamishetkellä
Hei! Yksi ilta juuri ennen nukahtamista kuulin harhaääniä, johon sitten heräsin tästä ”puoliunesta”, ja sain aivan hirveän paniikkihäiriön/ahdistuneisuuskohtauksen. Kelasin koko ajan mielessä tätä sanaa, jonka kuulin, ja olin niin ahdistunut, että en voinut edes vessaan mennä yksin. Jopa autolla ajaminen ahdisti, ja sain koko ajan ihme paniikki-/ahdistuskohtauksia, aivan käsittämättömiä.
Muutaman kerran olen myös unen rajamailla kuullut juuri ennen nukahtamista ääniä, jotka eivät ole todellisia. Nyt tästä on kulunut puoli vuotta. En ole enää kuullut mitään, mutta pakkoajatukset näistä äänistä ovat jääneet jokapäiväiseksi elämäksi. On aika ahdistavaa välillä, kun ei pysty keskittymään edes telkkarin katsomiseen, kun sama ajatus tulee koko ajan päähän. Pitäisikö huolestua? Tästä on kulunut kuitenkin pitkä aika. Itse en uskalla lääkäriin mennä, ja miten pitäisi edetä, jos menisin? Jos sanon lääkärille suoraan, että kuulen ääniä, niin sehän pitää minua hulluna? Haluaisin apua tähän, olen 20-vuotias.
Hyvä kysyjä,
Saattaa olla, että huolesi on tässä ylikorostunut ja tuo kertomasi ei näillä tiedoilla anna aihetta todellakaan suureen huoleen. Varsinaisessa psykoosissa oireet tulevat miten sattuu, ei pelkästään nukkumaanmenon yhteydessä, ja usein niiden luonnetta ei asianomainen kykene hahmottamaan, eli hän pitää kaikkea kokemaansa todellisena, vaikka sille ei olisi perustetta. Olet ilmeisesti hiukan herkempi ihminen ja koet asiat ja huolet voimakkaasti. Sekin on normaalia. Vireystila ja väsymys vaikuttavat stressin ohella tuollaisiin kokemuksiin.
Kun ihminen menee nukkumaan, tapahtuu rentoutumista niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Juuri horroksessa lähellä unen rajaa ihminen voi vielä jotenkin hahmottaa olevansa tietoinen itsestään, mutta etuaivokuorella olevat radat, jotka huolehtivat meidän todellisuudentajusta, menevät nukkumaan, ja siksi sinä hetkenä ihminen voi kokea kaikenlaista, mikä vaikuttaa olevan “yliluonnollista”. Tuollaisessa tilanteessa ihminen voi säpsähtää, ja siitä virkistyy pian, vaikka hetken voi olla vielä unten mailla mielikuvitusmaailmassa. Tuota samaa ilmiötä käytetään hyväksi esimerkiksi hypnoosissa, jossa tajunnantila muuttuu siten, että kontrolloivat yhteydet heikkenevät. Siksi hypnoosissa ihmisen on mahdollista vaikka lentää noin vain mielikuvissaan, eikä se tunnu mitenkään mahdottomalta, vaikka samalla tajuaa, ettei se ole tavallisesti mahdollista.
Jos ihmisellä on ahdistusoireistoa, tuo valveillaolon ja unen siirtymävaihe voi tuoda pelkotiloja, jos siihen liittyy noita elementtejä, että kokee kuulevansa vaikka puhetta. Ahdistushäiriöön voisi viitata se seikka, että noista jää pakkomielteen kaltaisia ajatuksia, vaikka hyvin tajuaa, että ei kukaan siellä kotona ole ollut puhumassa sängyn päädyssä.
Jos on taipumusta ahdistuneisuuteen, se on perinnöllistä, ja sen kanssa täytyy vain oppia elämään, ei sen kummallisempaa. Ilmiö ei millään tavoin ole vaarallinen, vaikka pulssi nousee ja hikeä pukkaa, kun kunnolla huolestuu ja pelkää jopa kuolevansa. Kyse on autonomisen hermoston ylivirittymisestä ja siksi on syytä välttää kaikkea sellaista, mikä kiihdyttää autonomisen hermoston toimintaa, kuten alkoholi, tupakka, energiajuomat, kahvi ja huumeet. Kestävyysliikunnan säännöllinen harjoittaminen parantaa tilannetta, koska elimistö oppii normaalisti välillä väsymään. Liikunta parantaa ajatuksen rientoa muutenkin.
Ahdistushäiriöissä on nykyaikaisista serotoniinilääkkeistä suurta hyötyä, koska ne tasaavat tuota mielen toimintaa. Nykyisin lääkkeissä on paljon valinnanvaraa, ja periaate on, että aloitetaan hyvin pienellä annoksella ja nostetaan hitaasti maksimiannokseen, jotta apua saadaan. Myös terapia on hyväksi, eikä sovi unohtaa sitä seikkaa, että kun toimintakyky alkaa kohentua, pitää elää normaalia elämää ja olla ihmisten kanssa tekemisissä. Näin oppimisen kautta vahvistuu tuo toimintakyky, ja se luo paljon itseluottamusta. Tuo koko prosessi on hidas, mutta kannattaa hakeutua keskustelemaan mielenterveystoimistoon tai psykiatrian poliklinikalle. Monesti terveyskeskuslääkärit ovat hyvin taitavia näissä asioissa.
Ystävällisesti,
Jorma Aarnio
psykiatrian erikoislääkäri
Kategoriat:
Yleistä Skitsofreniasta
Skitsofrenia ja elämäntavat
Skitsofrenian hoito
Skitsofrenian oireet
Skitsofrenian periytyminen
Skitsofrenian tutkimukset
Tuki sairauden aikana